Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Läkaren sov när patienten dog

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-04

Hade öronproppar

Läkaren dök aldrig upp, trots personalens akutlarm.

Efter 20 minuters kamp avslutade sköterskorna hjärt- och lungräddningen och patienten dödförklarades.

När de gick för att leta efter läkaren hittade de honom sovandes – med öronproppar.

Mannen tjänstgjorde som jourläkare vid lasarettet i Motala. I uppdraget ingår det att omedelbart vara tillgänglig när larmet går.

Slog larm

Den 25 mars fick en patient plötsligt hjärtstillesstånd under mannens skift. Tjänstgörande sjuksköterska sände ut ett akutlarm via telefonväxel och inledde samtidigt återupplivningsförsök av patienten.

När läkaren inte dök upp sände sköterskan ut ett nytt larm, inte heller den gången infann sig läkaren. Efter 20 minuter avslutades hjärt- och lungräddningen.

Patientens liv stod bortom räddning.

Sov i jourrummet

Först då kunde personalen börja leta efter läkaren. Tillsammans med en väktare gick sköterskan till jourrummet. De bankade på dörren, men ingen öppnade. Väktaren låste upp dörren och de hittade läkaren sovandes. I öronen satt ett par öronproppar.

Sökaren och telefonen låg på nattygsbordet intill den sovande mannen. Displayen visade att han fått larmet, men inte hört signalen.

Läkaren, som nu har slutat på lasarettet i Motala, anmäldes till socialstyrelsen.

Till sitt försvar säger mannen att öronpropparna var gamla och utslitna och inte hade någon verkan. Orsaken till att han inte vaknade var hade flera nätter med dålig sömn bakom sig.