Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Forsmark - värsta incidenten någonsin

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-24

Sommarens incident i Forsmark, var den allvarligaste hittills i ett svenskt kärnkraftverk.

Enligt nya uppgifter i Forsmarks egen rapport fungerade inte utrymningslarmet.

Dessutom påverkades säkerheten av felaktiga monteringar.

Incidenten, då delar av säkerhetssystemet samt signalerna i kontrollrummet slogs ut, uppkom efter en kortslutning. Nu framkommer det att händelsen var mycket allvarligare än vad som tidigare sagts, enligt Ekot.

– Nu syns det ju ganska tydligt vad som faktiskt hänt. Och då är det en hel del detaljer som staplats till den bild som nu gäller. De detaljerna i sig förvärrar ju situationen, säger Björn Karlsson, ordförande i Statens kärnkraftsinspektions rådgivande nämnder, till SR.

Utrymningslarmet fungerade nämligen inte. Och felaktiga monteringar påverkade säkerheten till det sämre. Björn Karlsson menar att händelsen därför är den kanske allvarligaste någonsin på ett svenskt kärnkraftverk.

Framförallt därför att flera säkerhetssystem rasade ihop samtidigt, trots att de inte ska ha något med varandra att göra.

– Man har byggt upp fyra mer eller mindre av varandra oberoende system, och i det här fallet var det två som hade gemensam orsak. Det är det man ser allvarligast på i den här branschen. Det var alltså en initial händelse som slog ut flera av säkerhetssystemen, säger Björn Karlsson till Ekot.

Statens kärnkraftsinspektion utreder nu vilka åtgärder Forsmark måste vidta. Sedan ska man lämna besked om när Forsmark 1 och 2 och Oskarshamn 1 och 2 kan starta om igen.

Miljöminister Lena Sommestad säger till SR:

– Det som är viktigt nu är att Statens kärnkraftinspektion granskar allt mycket noga. När det är gjort ska jag dra slutsatser om vad vi behöver göra. Att saker behöver göras står ju helt klart.

Patrik Andersson