Polisen nöjd med krogvakters insats

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-24

Arbetet har granskats av JK efter berättelser om övervåld och falska vittnesmål

Krogvakter anklagas av allmänheten för övervåld och falska vittnesmål.

Men polisen har inga anmärkningar på deras arbete – det visar Justitekanslerns pågående granskning.

JK har under flera års tid tagit del av flera personers berättelser om övergrepp från krogvakter.

Övervåld och lögner

Berättelserna vittnar om övervåld från krogvakter, hur kvinnor visiterats på ett kränkande sätt, falska vittnesmål i samband med rättegångar och uppgifter om att krogvakter ljuger om vad som egentligen pågår inom deras verksamhet.

Polisen granskar krogvakterna och Justitiekanslern (JK) granskar i sin tur polisen. Med anledning av de många vittnesmålen beslöt sig JK för ett år sedan att inleda en granskning av krogvakternas verksamhet.

Liten risk för osund kåranda

I dag landar Göteborgspolisen svar hos JK. Där skriver polisen att man är nöjd med ordningsvakternas arbete och att kontakterna med polisen fungerar bra.

De senaste fem åren har 3 av 21 återkallade tillstånd i Västra Götaland berott på att vakten begått någon form av brottslighet.

Polisen anser också att risken för osunda lojaliteter är liten, då ordningsvakter inte kan förmodas ha någon större benägenhet att prata ihop sig inför en rättsprocess än någon annan yrkesgrupp.

Göteborgspolisen slår också fast att trovärdigheten hos en ordningsvakt, utbildad och förordnad av polismyndigheten, ska generellt anses vara hög.

ANNONS