Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

50 brott i månaden lösta med DNA-prov

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-29

”DNA-bevis låter sig inte skrämmas”

Allt från inbrott till grova våldsbrott klaras numera upp med DNA-tekniken.

– Det är otroligt att man inte infört detta tidigare, säger Sven-Erik Alhem, överåklagare i Malmö.

Numer DNA-testar polisen alla gripna som misstänks för brott som kan leda till fängelse. Genom ”topsning” – en skumgummitops i munnen – tas den misstänktes DNA-profil. Profilen jämförs med registrerade DNA-spår från olika brottsplatser. Träffar betyder att den misstänkte kan få en mängd saker att förklara.

– En person som gripits för ett brott kan visa sig ha med 30 helt andra brottsplatser att göra. I bästa fall klaras alla brotten upp samtidigt, säger Mats Hägg, operativ chef för polisens tekniska rotel i Skåne.

Andra möjligheter

Polisen i Skåne får ungefär 150 träffar i månaden där misstänktas personliga DNA stämmer med DNA från en brottsplats. Mats Hägg gissar att cirka 50 av träffarna leder till uppklarade brott.

– Att en persons DNA kopplas till en brottsplats måste ju inte betyda att vederbörande är skyldig, säger han.

Blod på krossade fönster, slängda cigarettfimpar –överallt på en brottsplats finns saker som med dagens teknik blir heta DNA-spår.

– Tekniken är enklare i dag och ger oss andra möjligheter än för bara några år sedan, säger Mats Hägg.

”Ypperligt verktyg”

Sven-Erik Alhem, överåklagare i Malmö, är varm anhängare av DNA-test som ett led i utredningsarbetet.

– Det är otroligt att man inte infört detta tidigare. Motståndarna har tjafsat om integritet, men det har inte med saken att göra. DNA-tester är ett ypperligt verktyg. Det finns många problem med bevisföring, till exempel vittnen som skräms till tystnad. DNA-bevis låter sig inte skrämmas, säger han.