Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Tusentals fransmän i protest mot antisemitism

TT-AFP

Publicerad 2018-03-28

Francis Kalifat, ordförande för den judiska paraplyorganisationen CRIF, i mitten med blommor, och Frankrikes inrikesminister Gérard Collomb, till höger om Kalifat, deltar i marschen mot antisemitism.

En tyst manifestation hölls i den franska huvudstaden Paris för att fördöma det brutala mordet på en 85-årig judisk kvinna, som utreds som ett antisemitiskt hatbrott. Tusentals fransmän slöt upp i marschen.

Kvinnan hittades död i sin lägenhet i fredags efter det att brandmän larmats dit för att släcka en brand. Flera hugg hade utdelats mot hennes kropp innan gärningsmännen satte eld på den, enligt utredarna.

En granne till kvinnan och ytterligare en person har gripits misstänkta för mordet.

– Det förfärliga är att en av gärningsmännen sade till den andra att "hon är en jude, hon måste ha pengar", sade inrikesminister Gérard Collomb i ett uttalande inför parlamentet i tisdags.

– Det finns stereotyper vi måste bekämpa.

Ett flertal högt uppsatta politiker, däribland Gérard Collomb och Paris borgmästare Anne Hidalgo, deltog i manifestationen som inleddes på onsdagskvällen lokal tid.

Tidigare på onsdagen närvarade Frankrikes president Emmanuel Macron vid kvinnans begravning.

Den 85-åriga kvinnan var en av de som lyckades undkomma en ökänd razzia 1942 då tusentals judar i Paris greps och skickades till nazisternas dödsläger.