Uppgifter: Svensk gängman har gripits i Grekland

Tidigare utpekad för mordet på Einár

Publicerad 2024-06-07

Gängmannen har enlig uppgifter gripits i Grekland. Genrebild.

En tung svensk spelare i ett kriminellt Stockholmsnätverk har gripits och häktats i Grekland, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Mannen som är i 25-årsåldern tros ha legat bakom flera grova våldsdåd och mord som skett under 2023 och 2024 i Sverige.

– Det är en person som koordinerat grova våldsbrott, uppger en källa.

En högt uppsatt gängmedlem i Stockholms undre värld har gripits och häktats av grekisk polis under torsdagen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Enligt källor har flera europeiska länder varit inblandade i insatsen och jakten på den efterlyste gängmannen, som är i 25-årsåldern. Bland annat ska spansk polis tidigare haft span på personer som kopplas till honom, enligt uppgifter.

Man har också haft misstankar om att han både uppehållit sig i och tvättat pengar i Grekland.

Nils ”Einár” Grönberg sköts ihjäl i Hammarby Sjöstad i oktober 2021.

Utpekad för mordet på Einár

Mannen misstänks, enligt uppgifter, ha varit en av dem som legat bakom flera mord och andra grova våldsdåd under 2023 och 2024.

– Det är en person som koordinerat grova våldsbrott, uppger en källa.

Han har sedan våren 2023 varit på flykt utomlands.

– Det är en del av ett större arbete och polisen är väldigt nöjd med gripandet, säger en källa till Aftonbladet.

Enligt källor beskrivs gängmannen som en slags ”livvakt” som efter hand fått egen tung maktposition.

Polisen misstänker att mannen använt den krypterade appen Signal för att planera och dela ut mord- och våldsuppdrag till personer i Sverige.

– Han har styrt det som ett företag där han är chef och de under honom är anställda, säger en källa.

Han har tidigare dömts för ringa narkotikabrott år 2022. Han har under samma år suttit häktad misstänkt för mord men släpptes.

Mannen är också den person som polisen tror ha skjutit ihjäl artisten Einár år 2021, enligt Aftonbladets tidigare uppgifter.

Polisen bekräftar gripandet

Polisen bekräftar på eftermiddagen Aftonbladets uppgifter om att en ledare inom ett kriminellt nätverk gripits i ett pressmeddelande.

– Han är misstänkt för anstiftan till mordförsök, anstiftan till människorov, anstiftan till grov misshandel och grovt vapenbrott i Sverige, säger senior åklagare Mats Ihlbom.

Om fler misstankar kommer att tillkomma vill Mats Ihlbom inte kommentera.

Polisen skriver att mannen kunde gripas efter ett långvarigt samarbete med flera stater och Europol. När mannen kunde lokaliseras till Grekland startade ett nära och intensivt samarbete med grekisk polis som ledde till gripandet.

– Vi är nöjda med gripandet. Det här är ett viktigt steg i kampen mot den organiserade brottsligheten i Sverige, säger Mats Ihlbom.

Han säger att de nu kommer att inleda en process att få gängmannen utlämnad till Sverige. Hur lång tid det kommer ta vet han inte.

– Det beror lite på hur det ser ut. Om det tar tid kan det ta månader.

Åklagaren Mats Ihlbom vill inte kommentera uppgifterna om Einár. Men säger att det som gängmannen nu häktas och misstänks för inte rör rubriceringen mord.

Följ ämnen i artikeln