Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Hårda strider om byar i Donetsk

TT-AFP

Publicerad 2024-06-11

Bilden visar förstörelse i ett område i staden Tjasiv Jar där det just nu pågår hårda strider. Bilden togs i slutet av april.

Ryska styrkor tog under måndagen kontroll över byn Staromajorske i östra Ukraina, enligt den ryska militären. Det hålls fram som ett stort symboliskt bakslag för Ukraina.

Byn anses ha stor symbolisk betydelse eftersom det är en få byar som Ukraina lyckades vinna tillbaka förra året under en i stort misslyckad motoffensiv.

Staromajorske ligger vid fronten i södra Donetsk, en av de fyra delvis ockuperade regioner som Moskva sedan hösten 2022 säger sig ha annekterat. Det är också där några av de hårdaste striderna i kriget nu äger rum.

Förra veckan hävdade Rysslands president Vladimir Putin att Ryssland tagit kontroll över 47 ukrainska byar och städer hittills i år.

Det inkluderar vinster i Charkivregionen i nordost där ryska styrkor förra månaden inledde en större markoffensiv. Det ledde till att tusentals ukrainare i gränstrakterna tvingades att evakuera undan striderna.

På slagfältet har Ryssland flyttat sitt fokus till två strategiska städer i Donetsk-regionen, uppgav ukrainska soldater för AFP i helgen.

– De hårdaste striderna äger rum i Pokrovsk och Tjasiv Jar. Det här är den regionen de verkligen vill ha. De är besatta av det, sade Oleksandr, en 36-årig soldat till nyhetsbyrån.