Vårdförbundet varslar om strejk i fem regioner

Publicerad 2024-05-21

Vårdförbundet varslar om strejk i fem regioner. Totalt rör det sig om cirka 2 000 medlemmar.

”Vi varslar om strejk för vi menar allvar med att vi vill rädda vården! Våra medlemmar måste få kortare arbetstid för att orka ett helt yrkesliv”, skriver fackets ordförande Sineva Ribeiro i pressmeddelandet.

Varslet om strejk rör Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.

”Varslet omfattar arbetsplatser på Skånes universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset, Linköpings universitetssjukhus, Norrlands universitetssjukhus. Därutöver omfattas Danderyds sjukhus och Södersjukhuset på Sobonas avtalsområde”, skriver facket.

Strejken inleds den 4 juni klockan 11. Varslet omfattar biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor samt sjuksköterskor.

– Det är för att SKR och Sobona inte möter oss och använder alla möjliga sätt för att runda vårdblockaden. Så vi behöver eskalera detta, säger Emma Jonsson, ordförande på Vårdförbundet i Stockholm.

I pressmeddelandet skriver de att de ”gjort ansvarsfulla överväganden” för att konflikten inte ska medför fara för människors liv eller hälsa.

– Vi har tittat noga på de arbetsplatser vi tar ut i strejk för att se till att de sjukaste eller sköraste inte ska drabbas, säger hon.

Emma Jonsson, ordförande på Vårdförbundet i Stockholm.

I slutet på april inledde Vårdförbundet övertids- och nyanställningsblockad. Den innebär att de som deltar i blockaden inte arbetar övertid och att arbetsgivare inte kan anställa nya.

Men i och med strejkvarslen upphör nyanställningsblockaden delvis.

– Det handlar om att nyutbildade ska få möjlighet att kunna jobba. Det handlar om att ge och ta lite, säger Emma Jonsson.

Kan det bli aktuellt för fler regioner att varsla om strejk?

– Vi är redo att ta till de åtgärder som behövs, om det krävs mer eller mindre återstår att se. Vår viktigaste fråga handlar om arbetstid, och det är nödvändigt för att ha kvar folk i svensk sjukvård, säger hon.

Vårdförbundet varslar om strejk. Arkivbild.