Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Nu avgörs Frankrikes framtid – men han bojkottar

Malin Carlsson/TT

Publicerad 2024-07-07

Det är dags för den andra omgången i det franska parlamentsvalet. Mycket pekar på att ingen sida får majoritet och att valkvällen blir en nagelbitare.

– Ett nationellt drama och en bluff, säger fransyskan Martine om valet.

Statyn mitt på torget Place de la République i centrala Paris är full av graffiti och klistermärken med politiska budord. Majoriteten av budskapen är kritiska mot både president Emmanuel Macron och ytterhögerpartiet Nationell samling (RN).

Platsen, som fått sitt namn för att hedra republikens värden, är hemvist för många demonstrationer och protester i Paris.

Vid foten av statyn sitter Martine och Phillippe och röker och pratar om den stundande andra omgången i parlamentsvalet. De är inte imponerade över den politiska turbulens som Frankrike befinner sig i.

”Nationellt drama”

– Det är ett nationellt drama och en bluff, säger Martine, som inte vill vara med på bild, till TT.

– Du röstar på någon, de pratar ihop sig och bestämmer sig för det de vill ändå, fortsätter Phillippe.

Han röstade inte i den första omgången och kommer inte heller göra i den andra. Martine däremot röstade på Nationell samling (RN) i första omgången. I hennes valkrets stod det klart redan förra söndagen att kandidaten Emmanuel Gregoire från Socialistpartiet vann. Det blir med andra ord ingen andra omgång där.

– Min valkrets har alltid varit vänster, det är vi vana vid. Det är inte det som är problemet. Problemet är att de inte bryr sig om vad vi säger. De hittar metoder för att stänga ute varandra. Säger till oss att inte rösta på den eller den.

– Jag kommer nog faktiskt aldrig mer att rösta, säger Martine.

Svårt parlamentariskt läge

Enligt en opinionsundersökning publicerad av det franska public service-bolaget Franceinfo på fredagen kommer varken RN eller vänsteralliansen Nya folkfronten (NFP) få majoritet – vilket krånglar till det parlamentariska läget i Frankrike ytterligare.

RN:s partiledare Jordan Bardella har vid flera tillfällen sagt att han inte vill bli premiärminister om inte RN får majoritet. Och om det inte finns en regering på plats så kommer inte heller beslut kunna fattas i nationalförsamlingen.

”Nödvändigt ont”

En bit längre bort på Place de la République sitter Guillaume Mozian som inte vill säga vad han röstar på.

– Nej, det är för privat. Men första omgången blev en ganska glad överraskning trots allt, säger han.

– Nyvalet var nödvändigt. Ett nödvändigt ont.