Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

30 procent fler anmälningar om våld i skolan

TT

Publicerad 14.15

Antalet anmälningar om våld i skolan ökar kraftigt. Arkivbild.

Hot och våld i skolan blir allt vanligare.

Förra året ökade anmälningarna till Arbetsmiljöverket med 30 procent, rapporterar Dagens Samhälle.

Över 1 100 allvarliga hot- och våldshändelser samt tillbud som inneburit fara för liv och hälsa anmäldes i fjol till Arbetsmiljöverket. Motsvarande siffra har de senaste åren legat på drygt 800.

– Vi ser en allvarlig utveckling på lågstadiet, där elever slår, bits och kastar saker, säger Simon Sandström, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare i Stockholms stad, till Dagens Samhälle.

Fram till mitten av september i år hade 750 anmälningar inkommit till myndigheten. Simon Sandström bedömer det verkliga antalet incidenter till fem till tio gånger fler än de som anmäls. I lägre åldrar är det vanligare med fysiskt våld, högre upp handlar det oftare om hot, säger han.

– Lärare kan få höra att de ska dödas, skjutas eller knivhuggas. Och när en 14–15-åring säger något sådant kan det ju ligga allvar bakom, så det framkallar en enorm stress och rädsla.

Fackförbundets avdelning i Stockholms stad vill se fler akutskolor, dit elever snabbt kan flyttas om de stängs av från sin ordinarie skola, och att dessa öppnas upp även för elever i låg- och mellanstadiet.