Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Putin stödjer Harris: "Så smittsamt skratt"

Henrik Samuelsson/TT

Uppdaterad 11.06 | Publicerad 10.01

Vladimir Putin i talarstolen i Vladivostok.

Ryssland är berett att återuppta förhandlingar om ett slut på Ukrainakriget, hävdar president Vladimir Putin. Men han hänvisar till tidigare villkor som Ukraina avvisat.

I ett tal i Vladivostok uttrycker han också stöd för Kamala Harris i USA:s presidentval – och berömmer hennes skratt.

– Är vi beredda att förhandla med dem? frågar Putin retoriskt i sitt tal på ett ekonomiskt forum i östra Ryssland.

– Det har vi aldrig vägrat att göra. Men inte baserat på några lättsinniga krav, utan baserat på de dokument som det rådde enighet om och som faktiskt inleddes i Istanbul.

Rann ut i sanden

Han syftar uppenbarligen på Istanbul-kommunikén, som togs fram under turkisk medling våren 2022. Ryssland ställde då långtgående krav som Ukraina – under hård militär press – inte omedelbart avvisade. Men i takt med att Rysslands invasion som inletts i februari det året inte visade sig så framgångsrik som Putin hoppats, rann förhandlingarna ut i sanden.

I talet väcker presidenten också förvåning med personliga komplimanger till Demokraternas kandidat Kamala Harris inför USA:s val i november.

– Hennes skratt är så smittsamt, det visar att hon har det bra.

– (Den avgående presidenten Joe) Biden rekommenderade att stödja Harris, och det kommer vi också att göra, säger Putin enligt nyhetsbyråer.

Tar upp sanktioner

Under Donald Trumps tidigare presidentperiod, 2017–2021, utvecklade republikanen bra relationer med den auktoritäre Putin. Trots Rysslands allt tydligare väg bort från demokrati har USA:s expresident även senare ofta uttryckt beundran för den ryske ledaren. Men nu hävdar Putin att Harris skulle vara bättre.

– Hon kanske avstår från sanktioner, säger Putin.

Vad han syftar på är oklart. Med Biden som president och Harris som vicepresident har Ryssland de senaste åren utsatts för allt hårdare sanktioner från USA och övriga västvärlden, som straff för Ukrainakriget.

Putin har dock vid något tillfälle resonerat att politiker som Biden är mer förutsägbara än den lynnige Trump.