Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tyskt förbud mot högerextrem tidning lyfts

TT

Publicerad 2024-08-14

Jürgen Elsässer grundade det högerextrema magasinet Compact. Arkivbild.

Den tyska förvaltningsdomstolen lyfter tillfälligt förbudet mot det högerextrema magasinet Compact. Det var inrikesminister Nancy Faeser som i mitten av juli utfärdade ett publiceringsförbud.

Compact har nu överklagat till förvaltningsrätten för att få förbudet lyft under den tid som fallet förbereds, vilket vanligtvis tar flera månader.

I ett uttalande uppger domstolen att magasinet visserligen har ”en aggressiv och militant hållning mot många grundläggande konstitutionella rättigheter”, men att det inte är klarlagt om ett förbud kan anses proportionerligt.

Förbudet mot Compact lades 16 juli i år och tyska medier rapporterade då att myndigheterna lät genomsöka byggnader kopplade till magasinet, samt bostäder kopplade till dess medarbetare.

Enligt Nancy Faeser infördes förbudet eftersom Compact är ”ett centralt språkrör för den högerextrema miljön”.

Compact grundades 2010 av Jürgen Elsässer, som i sin ungdom var medlem i det tyska kommunistpartiet. Han var då motståndare till återföreningen av Öst- och Västtyskland och upplösningen av DDR.

Facebook och Instagrams ägarbolag Meta tog 2020 bort magasinets konton på sina plattformar på grund av hets mot folkgrupp.