Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Politikermördare fri för att kriga mot Ukraina

TT

Publicerad 2024-08-11

Tamerlan Eskertjanov dömdes till 14 års fängelse för inblandning i mordet 2015 på en av Vladimir Putins främsta kritiker, oppositionspolitikern Boris Nemtsov. I våras frigavs han efter att ha sagt ja till att kriga mot Ukraina. Arkivbild.

För snart tio år sedan sköts en av Vladimir Putins mest framstående kritiker, oppositionspolitikern Boris Nemtsov ihjäl på en bro nära Kreml i Moskva.

I våras frigavs en av de fem som dömdes för mordet, Tamerlan Eskertjanov, efter att ha skrivit på papper om att delta i kriget mot Ukraina, skriver Expressen och hänvisar till uppgifter i ryska medier. Han dömdes 2017 till 14 års fängelse för inblandning i mordet.

– Eskertjanov skrev på ett kontrakt med försvarsdepartementet i mars 2024, benådades och släpptes från sitt fängelseläger, säger en källa till Tass enligt Novaja Gazeta.

– Han skrevs in i en offensiv styrka och utför nu stridsuppdrag i den särskilda militära operationszonen.

Även om Eskertjanov är en person dömd i ett uppmärksammat fall så är han inte unik i att bli fri i utbyte mot att bli soldat i kriget mot Ukraina. Tusentals fångar, allt från mördare till personer dömda för mindre grova brott, har gått samma väg när den ryska ledningen försöker ersätta de många som dödats i kriget.