IS trappar upp i Irak och Syrien

TT-AP

Publicerad 15.48

Den statsunderstödd milisgruppen PMF i Irak visar upp vapen som beslagtagits från IS-medlemmar i januari 2023.

IS har på sistone tagit på sig allt fler attacker i Irak och Syrien. Terrorrörelsen försöker återetablera sig i regionen, varnar USA.

Hittills i år har IS hävdat att man legat bakom totalt 153 attacker i Irak och Syrien, enligt USA:s militärkommando för Mellanöstern, Centcom.

Det är betydligt fler än förra året. Då gjorde sig gruppen skyldig till totalt 121 attacker i de båda länderna, uppger en amerikansk militärkälla för nyhetsbyrån AP.

”Det ökade antalet attacker tyder på att IS håller på att försöka återetablera sig efter flera år av minskad kapacitet”, skriver Centcom.

Det var för tio år sedan som terrorrörelsen utropade sitt så kallade kalifat efter att ha tagit kontroll över stora delar av Irak och Syrien. En internationell, USA-ledd militärkoalition lyckades efter några år, tillsammans med bland annat den kurdiska YPG-milisen, bekämpa IS. Gruppen tappade kontroll över sitt sista territorium i Irak 2017, och i Syrien 2019.

Sedan dess har IS dock fortsatt vara aktivt genom sovande celler.

Irak, som nu säger sig självt kunna hålla hotet från IS under kontroll, har inlett samtal med USA om att minska den amerikanska militära närvaron i landet.