Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Parasitparning gynnar marulken – smälter ihop

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-05-29

Djupshavsmarulkar finns i många olika varianter. Här syns en som lever utanför Australien. Arkivbild.

En pytteliten hane biter sig fast, smälter ihop med honan och blir ett spermieproducerande organ. Marulkfiskarnas ovanliga sexliv kan hjälpa dem klara klimatförändingar – och ge lärdomar om organdonationer.

Bland vissa djuphavsmarulkar absorberar honfisken hanen så att de liksom smälter ihop. Det kan vara klokt eftersom det är svårt att stöta på en ny partner nere på de mörkaste djupen där marulkar lever.

När hanfisken fäster vid honan går han bokstavligen upp i sin betydligt större partner, så pass att de två fiskarna börjar dela cirkulationssystem. Den pyttelilla hanfisken blir som en spermieproducerande utväxt på honan. Fenomenet kallas obligatorisk parasitism.

I en ny studie, publicerad i Current Biology, har forskare genom genetiska studier undersökt hur den här typen av sexuell parasitism påverkat marulkarnas evolution och spridning i vatten. Sättet som de reproducerar sig på har gett dem stora fördelar evolutionärt genom att hanfiskarna hängt kvar vid honorna ner på stora djup.

Att de kan leva och fortplanta sig långt ner havsdjupet kan dessutom gynna dem när haven nu blir allt varmare, resonerar forskarna bakom studien.

Detta har också intresserat forskarna eftersom människor och djur annars har immunsystem som sätter käppar i hjulet för sådant. Att främmande blod kommer in i en varelse leder vanligen till en kraftig immunreaktion.

Genom att lära sig hur detta fungerar hoppas forskarna kunna dra lärdomar som kan användas vid till exempel organdonation, när reaktioner i immunsystemet är ett av de stora hindren och kan leda till att det nya organet eller vävnaden stöts bort.