Danmark förbjuder utsläpp av skrubbervatten

Uppdaterad 2024-05-30 | Publicerad 2024-05-29

I Danmark är det framförallt föreningen ”Rådet för Grön Omställning” som har drivit frågan om förbud mot skrubbrar mot den danska regeringen. Förbudet träder i kraft den 1 juli 2025 för fartyg med öppna skrubbers. För fartyg med slutna skrubbers träder förbudet i kraft den 1 juli 2029.

När sjöfarten skärpte utsläppsreglerna för avgaser 2020 installerade många fartyg in vad man kallar för skrubbrar. En skrubber renar avgaserna med hjälp av havsvatten, men kvar blir ett förorenat vatten som ofta släpps ut direkt i havet. Nu blir Danmark första land i Norden att förbjuda den här tekniken.

Renare luft gav giftigare hav. En skrubber används för att rena fartygsavgaserna genom att tvätta dem i en fin spray av havsvatten. Utsläppet av försurande svaveloxider till atmosfären minskar, men själva tvättvattnet, som innehåller en rad föroreningar såsom tungmetaller och organiska miljögifter, släpps oftast ut i havet och leder till en kraftig försurning av havsvattnet.
Danmark har, som första Östersjönation, beslutat att införa ett förbud mot utsläpp av skrubbervatten i sin ekonomiska zon. Det innebär att orenat skrubbervatten från fartyg inte får släppas ut längst de danska kusterna från och med den 1 juli 2025. Miljöexperter vid IVL Svenska Miljöinstitutet, beskriver beslutet som en stor framgång i arbetet för en hållbar havsmiljö.

– Det är ett mycket glädjande besked. Skrubbervatten från fartyg är en betydande och helt onödig källa till miljöfarliga ämnen i havsmiljön, och något som alla länder bör åtgärda snarast. Nu står Finland väldigt nära ett skrubberförbud och vi hoppas att Sverige blir motiverade att följa efter, säger Maria Granberg, marin ekotoxikolog vid IVL i ett pressmeddelande.

Forskare vid IVL och Chalmers har vid flera tillfällen uppmärksammat hur miljöskadligt skrubbervattnet är och argumenterat för att tekniken borde förbjudas. Irland, Tyskland, Norge, Spanien och Portugal har förbjudit tekniken medan Lettland förbjudit utsläpp 3 sjömil från land.