Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Rebellmammorna: ”Valet borde bara handla om klimatet”

Publicerad 2022-08-20

Sittandes i en cirkel på marken med plakat och stövlar demonstrerade ”rebellmammorna” mot klimatförändringarna.

Många grät.

– Läget är så desperat, säger trebarnsmamman Amanda Sturm.

Följ ämnen

Extinction Rebellion, som använder fredlig civil olydnad för att lyfta klimatfrågan, samlade på lördagen gruppen ”rebellmammor” för en protestaktion på Drottninggatan i Stockholm.

Sittandes i en ring på marken med några medlemmar liggandes i mitten i form av ett timglas, Extinction Rebellions symbol, trotsar de regnvädret.

Kvinnor i alla åldrar håller upp plakat med namn och åldrar på sina barn och barnbarn. Vissa har sina barn med sig. Bland andra Kali Andersson som matar sin lille son Eddie, 1,5 år, i cirkeln.

Läkaren och småbarnsmamman Amanda Sturm står vid sidan av och delar ut flygblad.

– Jag har tre små barn, alla är under åtta år, och jag har gjort mycket inom klimatkampen. Jag vill inte behöva vara här. Men tillslut vet man inte vad man ska göra. Politikerna tar inte sitt ansvar, vi måste bli fler, säger hon.

Kali Andersson och hennes son Eddie, 1,5 år, från Gnesta, deltar i klimatmanifestation i korsningen Brogatan-Drottninggatan i Stockholm

”Har försökt påverka lagligt”

Hon har kommit hit med sin kollega Shabane Barot. De gråter och håller om varandra när Aftonbladet kommer fram till dem.

– När man lever med de här frågorna och har gjort det väldigt länge och har försökt på många lagliga sätt att påverka... Och tillslut hamnar här. Då känner man att ”Jag vill inte hamna här, men läget är så fruktansvärt desperat”, säger Amanda Sturm medan tårarna rinner.

Hon förklarar att hon känner ett obehag när hon tänker på hur världen kan komma att se ut när hennes egna barn blivit vuxna. Samtidigt tycker hon inte att politikerna tar sitt ansvar.

– Inget politiskt parti vågar säga sanningen om vad som egentligen behöver göras. Jag tycker att det här valet egentligen bara borde handla om klimatkrisen men det gör det inte.

Men hon har inte förlorat hoppet, säger hon.

– Vi kan inte sluta tänka att den demokratiska formen är den bästa och det är det vi ska fortsätta uppmuntra.

Följ ämnen i artikeln