Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Busch Thor angriper Löfven

TT

Publicerad 2018-03-02

Partiordförande Ebba Busch Thor talar vid Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar i Jönköping.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor gick till hårt angrepp mot statsminister Stefan Löfven i sitt inledningstal på partiets kommun- och landstingsdagar i Jönköping.

– Stefan Löfven har fört sjukvården tillbaka nästan ett helt decennium, sade hon.

– Överbeläggningarna på sjukhusen upp, andelen som får operation i tid ned, väntetiderna på akuten upp och chansen att få träffa en läkare ned, sade Busch Thor.

Sjukvården blir KD:s huvudfråga i valet.

– När Kristdemokraterna tog över socialdepartementet var det 130 000 personer som fått vänta mer än 90 dagar på operation eller specialistbesök. Sen mullrade vi igång den kristdemokratiska reformmaskinen. Köerna mer än halveras till 51 000 personer. Nu står 94 000 människor i kö. Det är som om hela Växjö hade ställt sig och köat, sade Ebba Busch Thor.

För att ge läkarna mer tid för patienten föreslår KD en nationell och obligatorisk standard för journalsystem. Fler läkarsekreterare och rehabkoordinatorer bör anställas för att avlasta läkarnas administrativa arbete.

Bli svensk

Vårdfrågorna dominerade i KD-ledarens tal. Men hon tog även upp behovet av ett "etiskt modersmål" som bör gälla alla i Sverige. Hon kritiserade att det finns människor som levt i Sverige i decennier men fortfarande är "främlingar inför vår samhällsgemenskap".

– Vi måste förändra signalerna vi skickar ut och det innebär att vi också måste förändra politiken. Du är välkommen till Sverige. Du är välkommen att skapa dig ett gott liv i friheten här. Men när du är här måste du anstränga dig att bli svensk, sade Busch Thor.

– Du kan vara svensk-iranier, svensk-bosnier, svensk-polsk. Du får gärna bevara saker du finner viktiga från ditt arv. Ta med dig det in i svenskheten. Men bli en del av Sverige, sade hon.

Gemensamt rättesnöre

Samtidigt underströk hon att den judisk-kristna etiken är vårt etiska modersmål. Vad kan då en muslim ta med sig in i svenskheten?

– När det krockar med våra värderingar så ska de ha företräde. Det gäller till exempel barnäktenskap och månggifte, säger Busch Thor.

Eller synen på jämställdhet.

– Den som i Sverige vägrar ta en kvinna eller man i hand skapar konflikt. För utifrån vårt kulturella språk är det att säga att den andra inte är jämlik. När etik och när kultur hamnar i konflikt så måste det finnas ett gemensamt rättesnöre, säger Busch Thor.