Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

SKL vill se jämnare fördelning i flyktingmottagandet

Publicerad 2016-01-03

Det hårda trycket på landets kommuner fick regeringen att vidta åtgärder för att kraftigt minska flyktingströmmen.

Men enligt SKL är det inte nog. De vill nu se en jämnare fördelning.

– 40-50 kommuner har haft ett krisartat läge, men de andra 200-220 har haft ett ansträngt läge och säger att de kan göra mer, säger avdelningschef Per-Arne Andersson till Ekot.

Sverige har tagit emot 110 000 asylsökande, varav 25 000 ensamkommande barn, under hösten.

Det hårda trycket på mottagandet i kommunerna var ett av huvudskälen till att regeringen valde att vidta åtgärder för att kraftigt minska flyktingströmmen.

Vice statsminister Åsa Romson var nära tårar på presskonferensen när åtgärderna aviserades.

–  Vi märker att vårt mottagarsystem inte klarar den här situationen. Det tuffaste för mig och mitt parti är de enskilda beslut som kommer fattas på basis av det här, sa hon då.

”Säger att de kan göra mer”

Nu vill Sveriges kommuner och landsting, SKL, se ett jämnare mottagande mellan kommunerna.

Det säger Per-Arne Andersson, avdelningschef, till Ekot. Han säger vidare att man bara kan tala om ett krisartat läge i 40-50 av Sveriges kommuner.

– I de här 40-50 kommunerna har man haft ett krisartat läge, men de andra 200 - 220 kommunerna har haft ett ansträngt läge och säger att de kan göra mer.

SKL: Ny lag räcker inte

Regeringen har aviserat en ny lag som ska tvinga kommuner att ta emot personer som fått uppehållstilsånd. Men det räcker inte, menar SKL, eftersom den så kallade EBO-lagen för att man har rätt att bosätta sig var man vill om man kan ordna eget boende.

Erik Nilsson, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, säger till Ekot att den lagen blir svår att göra något åt.

– Vi behöver både att människor bosätter sig själva, använder sig av sina anhöriga och vi behöver också fler anläggningsboende så under den här mandatperioden kommer vi inte kunna ta bort egen bosättningen, säger han.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod det att SKL anser att Sverige kan ta emot fler flyktingar med hjälp av en jämnare fördelning. Det stämmer inte, enligt SKL. Enligt SKL så tar de inte ställning angående nivåer i flyktingmottagandet.

"Det är en fråga för staten och regeringen att ta ställning till nivåerna i flyktingmottagandet", skriver SKL i ett uttalande.