Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Hamas påstås ha använt barnsköldar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-15

”Det finns alltid anledning att vara misstänksam”

Hamas anklagas för att ha använt barn som sköldar under kriget i Gaza.

Uppgifterna kommer i en ny israelisk rapport – ett svar på FN:s granskning.

Men den nya rapportens trovärdighet ifrågasätts.

I en rapport som släpptes i dag anklagar en israelisk organisation palestinska Hamas för att ha använt barn som mänskliga sköldar under kriget i Gaza vintern 2008/2009.

Den 500-sidiga israeliska rapporten har gjorts av Informationscentret för underrättelse och terrorism (Malam), en ickestatlig israelisk organisation som leds av en tidigare underrättelseofficer, skriver Jerusalem Post.

Svar på FN-rapport

Rapporten är ett svar på den granskning av kriget i Gaza som den sydafrikanske domaren Richard Goldstone gjorde på uppdrag av FN:s människorättsråd UNHRC. Goldstone anklagar både Israel och Hamas för krigsbrott och rapporten möttes av stark kritik från Israel.

På sin hemsida publicerar Jerusalem Post i dag en video från den nya rapporten. Videon påstås visa hur en Hamasmedlem efter en skottlossning från ett tak eskorteras ut ur ett hus av en grupp barn, för att skydda sig från beskjutning.

Om det verkligen är en Hamasmedlem och om denne använder barnen som sköldar går dock inte att avgöra genom att titta på videoklippet.

– Det är omöjligt att veta om det är en äkta bild och om det verkligen är Hamasfolk. Sådana här rapporter måste man vara skeptisk mot förstås, eftersom de kommer från ett visst håll, säger Michael Schulz, freds- och utvecklingsforskare vid Göteborgs universitet.

"Anledning att vara misstänksam"

Att en ickestatlig organisation ligger bakom den israeliska rapporten är ingen garant för att den skulle vara oberoende, menar Michael Schulz.

– Särskilt inte om organisationen består av gammalt säkerhetsfolk. Det finns alltid anledning att vara misstänksam. Det är ett mediekrig som pågår också, säger han.

Schulz får medhåll av Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi vid Lunds universitet, som uppmanar till försiktighet när det gäller information som kommer från en av parterna i konflikten.

– Jag har svårt att tänka mig att en motskrift till en FN-rapport med hög status skulle vara helt oberoende, säger han.