Stort speltillslag runt om i landet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-13

300 illegala spelmaskiner beslagtagna i operation ”Las Vegas”

Polisen slog på tisdagen till mot en rad platser över hela landet där man misstänker illegalt spel.

– Förundersökningar har startats mot tiotals personer, sa Christina Greiner, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten vid en presskonferens i Göteborg i dag.

Cirka 300 spelautomater togs i beslag på cirka 130 platser när polisen slog till i en samordnad operation i dag.

Ett stort antal personer har hörts. Flera har gripits. Förundersökning har inletts mot ”tiotals personer”.

Sedan sommaren förra året har flera myndigheter arbetat med att kartlägga den illegala spelverksamheten med spelautomater huvudsakligen i Stockholm och Göteborg, men även bland annat i Uppsala och Västerås. Arbetet har letts av polisen i Västra Götaland.

Under tillslaget i dag deltog Ekobrottsmyndigheten och totalt 14 polisenheter. Man slog till exakt klockan 12.

De personer som misstänks är enligt Greiner misstänkta för grova bokförings- och skattebrott samt grovt försvårande av skattekontroll.

Polisen misstänker att brottsligheten har varit organiserad så att ett antal bolag – företag – haft maskiner utplacerade i spelcaféer och i andra lokaler och dragit in miljontals kronor som aldrig redovisats för skattemyndigheterna. En beräkning säger enligt polisen att verksamheten omsatt tio miljarder årligen.

Speltillslaget beskrivs av polisen som den största myndighetsgemensamma satsningen hittills. Förutom polis och åklagare medverkar bland annat Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Lotteriinspektionen i aktionen.