Stormen som hotar Fuglesang

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-06

Nu är det 40 procents risk för att starten skjuts upp

Risken har ökat för att vädret ska stoppa Discoverys uppskjutning natten till fredag.

Experterna bedömer att sannolikheten nu är 40 procent för framflyttad start.

Som ett led i nedräkningsproceduren höll ledningen för amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa ett möte på Kennedy Space Center i Florida natten till onsdagen svensk tid.

Mötet drog ut på tiden. Först fem timmar efter utsatt tid kom de ansvariga till presscentrumet för att redogöra för läget exakt två dygn före den planerade uppskjutningen.

Två nya tekniska frågetecken har rest sig. Det ena handlar om en kort indikation, under en halv sekund, på ett elfel mellan rymdfärjan Discovery och ett externt elsystem.

– Vi vet inte riktigt vad det handlar om. Troligtvis är det inget problem, men vi vill analysera alla data mer. Det kan handla om ett fel i ett mätinstrument, förklarade LeRoy Cain, högste ansvarig för uppskjutningar vid Kennedy Space Center.

Det andra frågetecknet hänger ihop med ett testresultat med fastbränsleraketernas återanvändbara motor. Här lovade LeRoy Cain att återkomma med mer information senare under onsdagen.

Kaleb Nordgren, väderexpert från det amerikanska flygvapnet, berättade att två kallfronter är på väg som medför spridda skurar från låga moln:

– Vår största oro för uppskjutningen är låga moln. Sannolikheten för att vädret ska hindra en uppskjutning på torsdag är 40 procent. Det är en ökning från i morse.

Då bedömdes risken till 30 procent.

På fredag och lördag ska vädret bli sämre med tilltagande vindar. Då är sannolikheten för ett stopp 60 procent, enligt Kaleb Nordgren.

TT

Följ ämnen i artikeln