Poliser misstänks ha stulit hittegods

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-13

Upphittad plånbok lämnades in – nu är kontanter, plånbok och kvitton borta

Förra året lämnades en upphittad plånbok in till polisen i Uppsala.

Några månader senare var plånboken, dess kontanter och inlämningskvittona borta.

Uppsalapolisen drar slutsatsen att det är troligt att några medarbetare på polisen har stulit plånboken och försökt utplåna spåren efter den.

En svart plånbok försvann från Uppsalapolisen förra året.

Det var i september förra året som en kvinna lämnade in en svart plånbok som innehöll 973 kronor till Uppsalapolisens reception. Hon fick ett kvitto eftersom hon skulle kunna få pengarna vid ett senare tillfälle om ägaren inte hörde av sig.

I december ringde hon till Uppsalapolisen och då upptäcktes att plånboken var borta samt att polisens två kvitton också saknades. Den receptionist som hade tagit emot plånboken har uppgett att ett kvitto sattes in i pärmen för hittegods. Sen har det försvunnit.

Åklagare inledde en förundersökning om fallet, men beslutade tidigare i år att lägga ner arbetet eftersom det ansågs fruktlöst.

Ändrade rutiner

Uppsalapolisen drar slutsatsen att det finns ”starka skäl” att anta att en eller flera av myndighetens arbetstagare har stulit plånboken och innehållet och därefter försökt utplåna spåren efter dem.

Nu har Rikspolisstyrelsen beslutat att kvinnan som lämnade in plånboken ska få 973 kronor i ersättning.

Henrik Stolt, föreståndare för hittegodsavdelningen vid Uppsalapolisen, beklagar det inträffade men påpekar att rutinerna nu har förändrats.

– Hittegodsavdelningen låg då i en annan byggnad. Nu har vi gjort om rutinerna eftersom vi såg så allvarligt på händelsen. Nu finns nummerserier på allt gods så att vi ska upptäcka om serien bryts. Dessutom finns vi i samma hus, så det är sällan som någon annan än vi tar hand om hittegods, säger han.

Litar du på dina kollegor efter det här?

– Ja.

Tror du att Uppsalabornas förtroende för polisen kommer att sjunka på grund av det här?

– Nej, man kan ju inte säga vad som har hänt, säger Henrik Stolt.