Soldater sura på stridsskolans strul

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-13

"De bajsar på oss, rent ut sagt"

När Uppsalabefäl från Luftsstridsskolan behövdes för att utbilda Nordic Battle Group stod de värnpliktiga plötsligt utan utbildning.

Nu ska utbildningen komma tillbaka, men de värnpliktiga är mycket missnöjda med skolans olika besked.

– De bajsar på oss, rent ut sagt, säger en värnpliktig.

– Hade jag vetat från början hur det skulle bli hade jag struntat i det totalt, säger den värnpliktige, som helst vill vara anonym.

I april fick Luftstridsskolan beskedet att Uppsalabefäl behövdes för att utbilda Nordic Battle Group vid Livgardet i Stockholm. Chefen för Luftstridsskolan beskrev då att konsekvenserna bland annat skulle bli att de värnpliktiga inte skulle få någon fortsatt soldatutbildning.

Men Försvarets högkvarter genomdrev ändå beslutet och i somras försvann de värnpliktigas utbildning i Uppsala. I stället för ett rullande schema med en veckas bevakningstjänst, en veckas utbildning och en veckas ledighet blev det nu en vecka bevakning och två veckor ledigt.

– Vi kommer inte att få fullständiga betyg. Om vi till exempel vill söka till utlandsstyrka måste vi komplettera. En kille valde att göra om hela sin värnplikt, berättar den värnpliktige.

”Det är kaos”

I onsdags fick de värnpliktiga beskedet att utbildningen är tillbaka. Två befäl har valt att inte gå på sin planerade tjänstledighet. Det innebär att de värnpliktiga som ska mucka i december kommer att hinna få tre veckors fortsatt utbildning.

– De flesta vill inte ha det. Allihopa har ju gått och fått jobb på ledigheten. Det känns så onödigt, vi får ju i alla fall inte fullständig utbildning, säger den värnpliktige.

En annan värnpliktig uppger att soldaterna uppmanades att söka civila jobb under ledigheten när utbildningen togs bort.

– De sa: ”Passa på att gå tillbaka till samhället.” Allting är upp och ner och fram och tillbaka. Nu kommer jag inte att kunna bo kvar där jag bor. Jag har sumpat bostadsbidraget eftersom jag har jobbat för mycket, men nu kan jag inte fortsätta jobba. Vi känner oss så nedtryckta i skiten, säger han.

– Det är kaos. De har hoppat fram och tillbaka. Folk har skaffat jobb under sina lediga veckor. Nu kommer våra avtal i det civila att ryka. Jag har visat mina lediga veckor för min arbetsgivare, men nu kan jag tänka mig att det kanske blir kicken, säger en tredje värnpliktig.

”Lyder under pliktlagen”

På Luftstridsskolan uppger informationschef Mats Gyllander att man inte har uppmanat de värnpliktiga att söka civila jobb under sina lediga veckor.

– Vi har varit ytterst tydliga med att vi ständigt på veckobasis jobbat med möjligheten att ta tillbaka den normala utbildningsgången. Vi uppmanar inte någon formellt att söka extrajobb. De lyder under pliktlagen, säger han.

Enligt honom var det 53 soldater som drabbades när utbildningen försvann. Men de får ändå en fullständig utbildning, menar han.

– De kommer att få ett lägre meritvärde, men det räcker formellt för att söka vidare till utlandstjänst, säger Mats Gyllander.

De värnpliktiga som aftonbladet.se har talat med planerar nu att kontakta tidningen Värnpliktsnytt.

– Får de ändra sig så mycket, undrar en av de värnpliktiga.