Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Dödsbakterie i Icas varmkorv

Publicerad 2011-11-21

Två partier återkallas efter listeriabakterie

Listeria Matjätten ICA återkallar varmkorv efter att man har upptäckt listeria.

Det hände i somras och har nu hänt igen.

Ica återkallar varmkorv sedan man hittat den livsfarliga bakterien listeria i köttet.

– Vi återkallar den av ren försiktighet, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica.

Vid en rutinkontroll har Ica hittat bakterien listeria i sina varmkorvar. Därför har man valt att kalla tillbaka två partier som kan ha sålts över hela landet, skriver man i ett pressmeddelande.

Säkerhetsåtgärd

Enligt kvalitetschefen Johanna Stiernstedt var det Lithells som hittat listeria i sina korvar, och Ica har i sin tur dragit tillbaka sina produkter som tillverkas i samma fabrik.

– Man har sett att man har spår av listeria i Lithells egen korv. Därför misstänks att det kan finnas i vår också, säger hon.

Listeriabakterier dör vid temperaturer på över 70 grader men äts korvarna råa kan de vara farliga för äldre, personer med nedsatt immunförsvar och gravida kvinnor.

Ingen fara om frisk

– Har man kokat den ska man inte vara orolig alls. Det är om man smakar på den om den är kall, direkt ur förpackningen som det finns en fara om man tillhör riskgrupperna. Är du normalt frisk människa är det heller ingen fara att äta den kall, säger Johanna Stiernstedt.

Enligt Carsten Jörgensen, kvalitetschef på Atria Scandinavia som tillverkar Lithells korvar, var det i torsdags som man upptäckte bakterien.

– Därför har vi kallat tillbaka varmkorv som tillverkats den 17 och 18 november, säger han.

Ännu är det osäkert vad som orsakat utbrottet.

– Det följer ju med råvarorna. Riktigt exakt hur det kommit in i fabriken tittar vi på nu, säger Carsten Jörgensen.

I slutet av augusti gjordes en liknande upptäckt då både Icas och Lithells varmkorvar som tillverkas i Sköllersta drabbats av listeriabakterier, vilket Aftonbladet skrev om.