”Framtiden ser ljus ut”

Publicerad 2012-03-21

Ian Lundin om anklagelserna om barnsoldater, bolagets arbete i diktaturer och deras syn på etik

Han säger att de etiska frågorna är väldigt viktiga för Lundin Petroleum.

Men det är inget problem att man är verksam i diktaturer.

– Vi applicerar samma principer. Oavsett om det är i Norge eller om det är någonstans i Afrika har vi samma principer, säger han till Aftonbladet.

Ian Lundin

Ian Lundin, ordförande i Lundin Petroleums styrelse sedan 2002 och son till bolagets grundare Adolf H Lundin, är missnöjd med rapporteringen i de svenska medierna.

– Vissa av anklagelserna som har gjorts är helt absurda men naturligtvis kan vi inte ignorera dem. Vi måste ta dem på allvar, säger han till Aftonbladet på väg ut till taxin från Sveriges Radio där han nyss blivit intervjuad i direktsändning i P1 Morgon.

Kan du ge något sådant exempel?

– Folk talar om att vi ska ha tvångsförflyttat civilbefolkning i Etiopien och Sudan och så är inte fallet. Och i Etiopien borrade vi aldrig.

”Etiken viktig”

Han berättar att företaget har en ”code of conduct” eller uppförandekod som man använt sig av ”i flera år”. Det är dock oklart exakt vad som regleras i denna uppförandekod och om man kräver att även samarbetspartners ska följa dessa.

– Det är ett antal regler och principer som vi följer väldigt strikt.

Är etiken viktig för er?

– Väldigt viktig.

Men hur fungerar det med er verksamhet i diktaturer?

– Vi applicerar samma principer. Oavsett om det är i Norge eller om det är någonstans i Afrika har vi samma principer.

Förnekar barnsoldater

Det har förekommit uppgifter om missförhållanden, exempelvis att barnsoldater har vaktat Lundin Petroleums oljeanläggningar.

Journalisten Kerstin Lundell, författare till boken ”Affärer i blod och olja” har tidigare i en debattartikel i Aftonbladet tagit upp en film från 2001 där man ser Ian Lundin stöta ihop med en grupp barnsoldater under en färd över företagets oljefält. Barn som enligt Kerstin Lundell ”med alla största säkerhet i någon milis som försvarade oljefältet mot rebeller”.

Men det är något som Ian Lundin förnekar.

– Det har aldrig funnits några barnsoldater där. Vi har aldrig haft beväpnade vakter vid våra anläggningar. All vår säkerhetspersonal var obeväpnad och endast inblandad i projekt som rör samhällsutveckling.

”En ljus framtid”

Efter att Aftonbladet har granskat Lundin Petroleum, kallade företaget igår sina institutionella ägare till ett möte på Grand Hôtel, för att ”presentera och diskutera relevanta frågor”.

Vad kan du berätta om gårdagens möte?

– Mötet gick väldigt bra och det var en öppen diskussion. Alla parter är nog nöjda med hur vi uttryckt oss.

Hur ser du på framtiden nu?

– Framtiden ser ljus ut. Jag tror att allt kommer klaras upp!

Läs Aftonbladets reportage från Sudan:

ANNONS