Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

35 papperskassar blev ett akvarium

Publicerad 2012-02-07

... och Urban Anderssons byteskedja har bara börjat

BÖRJA MED KASSE, SLUTA MED BOSTADSRÄTT? Det är Urban Anderssons bytesdröm. Hittills får han nöja sig med ett akvarium på 100 liter som han fick offra en cykel för att få. ”Det är en rolig upplevelse” säger han.

Han började med 35 papperskassar.

Nu har Urban Andersson, 45, ett 100 liters akvarium – och hans byteskedja har bara börjat.

– Jag vill se vad jag har om ett år, säger han.

För några år sedan läste Urban Andersson om en kanadensare som började med ett gem och efter en lång byteskarusell lyckades bli ägare till ett stort hus.

I höstas fick Urban idén att göra själv göra något liknande. Han grunnade ett tag på vilken pryl han skulle börja med. Ett par dagar före nyår gjorde han verklighet av planerna.

– Det här blir en rolig upplevelse, tänkte jag. Jag ville börja med något som var helt värdelöst för mig men som kunde användas av någon annan, säger Urban Andersson.

Vinglas gav cykel

Därför bestämde han sig för 35 papperskassar. Han lade ut en annons på Blocket och skrev att kassarna bytes mot förslag. Det kom in både seriösa och oseriösa anbud.

– Är du helt dum i huvudet, undrade några, säger Urban Andersson.

Men han föll för ett av buden: Fyra vinglas och fyra snapsglas. Han satte in en ny annons – och fick en en gammal damcykel för glasen. Cykeln gav ett 100 liters akvarium – och byteskedjan rullar på snabbare och snabbare. På akvariet har han fått fler svar än på någon tidigare annons, även om det leveras utan fiskar.

Bland annat vill en person byta till sig Urbans mindre akvarium mot ett större på 720 liter.

– Han skrev att han köpte sitt för 12 000 kronor för ett år sedan, säger Urban Andersson.

Sommarstuga drömmen

Nu tänker Urban Andersson fortsätta byta i ett år. Var det hela slutar har han ingen aning om.

– Klart man ska sätta ribban högt. Det vore väldigt trevligt om det slutade med något som jag eller någon i min närhet gärna vill ha. Men jag kanske inte kan hoppas på hus i USA.

– En bostadsrättslägenhet eller en sommarstuga kan man ju alltid drömma om, säger Urban Andersson.