Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Tv-kocken styr sitt imperium med järnhand

Publicerad 2012-02-13

Melker Anderssons personal larmar om skräckvälde och psykterror på lyxkrogarna

2010 plockade stjärnkocken Melker Andersson ut över 25 miljoner kronor från sina restauranger.

Krogarna är riktiga vinst­maskiner. Bara från restaurang Grill på Drottninggatan i Stockholm kunde han hämta hem 4,3 miljoner.

Samtidigt berättar nu flera anställda hur de tvingats jobba extra utan lön – och Melker Andersson riskerar att dras inför rätta.

Melker Andersson är en av Sveriges främsta kockar. Han är prisbelönad, har släppt flera kokböcker och respekten för honom är stor, både i och utanför branschen.

Alla i hans närhet vet att han jobbar hårt och inte nöjer sig med halvmesyrer.

Kollegan Danyel Couet.

Tillsammans med sin kollega Danyel Couet driver han några av Sveriges mest erkända restauranger och maten har belönats med en stjärna i Guide Michelin. För bara en vecka sedan fick krögarparet årets gastronomiska hyllning av ärofyllda White guide.

Allt går bra för mästerkocken – men personalen larmar om dåliga arbetsvillkor och övertidsersättningar som inte betalas ut.

– Det pågår en tvist på lokal nivå, sedan i somras. Det har inte blivit en rättslig process än, säger ombudsmannen Lars Hallman.

Enligt Unionens chefsjurist, Martin Wästfelt, går den här typen av ärenden ofta vidare till domstol.

– Att jobba övertid är en ganska stor uppoffring för den enskilde, säger han.

Smak för lyx

Melker Anderssons vinster från de välrenommerade krogarna har gett honom smak för lyx.

Sommaren 2010 köpte han en fastighet på Ekerö. En sjötomt på en hektar för 14 miljoner kronor.

En sommarpärla med tennisbana, orangeri, brygga och vedeldad bastu vid vattnet, med gäststuga, 20-meters­pool och terrasser.

Bara några månader senare köpte han en bostadsrätt på Östermalm i Stockholm på 140 kvadratmeter.

Utgångspriset var 9,5 miljoner kronor. Den arkitektritade lägenheten har ett exklusivt badrum med badkar i mosaik, ett fullutrustat kök med maskiner från Gaggenau och ett ljud- och ljussystem i hela våningen.

Melker Anderssons matimperium innefattar i dag tio restauranger, varav nio i Stockholm och en i Åre.

Alla ligger på attraktiva adresser och kunderna består till stor del av kändisar, kungligheter, affärsfolk och turister som vill äta prisbelönad gourmetmat.

”De blir lurade”

Under de senaste fem åren har han kunnat kvittera ut aktieutdelningar på totalt 56 miljoner kronor från de vinstgivande krogarna.

Men bakom de framgångsrika köksdörrarna vittnar nu flera

anställda och tidigare anställda om ett skräckvälde med maktfullkomlighet, psykisk mobbning och rädsla.

– Han har plockat ut 56 miljoner kronor i vinst på fem år, ändå blir personalen lurade på sina löner, säger en före detta anställd.

– Psykisk terror. Värre än Gordon Ramsay, säger en annan.

Flera av de anställda inom Melker Anderssons koncernbolag F12-gruppen som Aftonbladet har varit i kontakt med vittnar om förnedring och tysthetskontrakt.

Får pengarna – om de tiger

Tusentals övertidstimmar som aldrig betalats ut – eller betalas ut först mot ett löfte om tystnad, genom så kallade sekretessavtal.

En före detta chef Aftonbladet pratar med berättar om sina över 400 övertidstimmar på ett år – ­utan betalning. Men det var inte det värsta.

– Det tuffaste var hans skräckvälde. Att han gick till personangrepp och kunde bryta ned en rent mentalt. Jag kan jobba hårt, men det psykiska ... Jag var livrädd för att göra det minsta fel. Jag har jobbat på många stjärnkrogar men aldrig varit med om något liknande.

– Jag var rädd för att vara ledig och sov inte på nätterna. Jag skulle jämt vara tillgänglig. Arbets­dagarna kunde vara 17–18 timmar långa.

Hotas med en svartlista

Nu är chefen inte längre anställd.

– Jag vill hålla mig så långt borta från det företaget som det bara går.

En annan chef berättar om arbetsdagarna som på pappret var 12 timmar långa  men som i själva verket ofta var betydligt längre.

En tredje vittnar om hur en anställd förväntades stå i köket bara någon dag efter en komplicerad operation:

– Att sjukanmäla sig finns inte.

Tidigare anställda vittnar också om en svartlista – vilken sägs användas som ett ständigt hot om personalen inte gör saker rätt.

– Alla har en rädsla för att göra det minsta fel. Om en gardin hänger snett kan du få en utskällning så att du känner dig som en femåring. 

Vill vara anonyma

Även personer som fortfarande är anställda bekräftar bilden av hur det är att jobba för Melker Andersson.

Ingen vågar ställa upp med namn och bild – av rädsla för att bli bränd i branschen.

Tre–fyra hovmästare, en operation manager, fem köksmästare, två souschefer och två restaurangchefer har lämnat F12:s restauranger bara under 2011, enligt en anställd.

– Jag skulle säga att det är en röd tråd genom hela koncernen. Folk orkar inte jobba längre.

Tvisten – ”ett missförstånd”

Melker Andersson har den senaste månaden varit på semester i Sydamerika och bland annat klättrat i berg i Chile.

Efter att Aftonbladet sökt Melker Andersson för en kommentar i över två veckors tid får vi till slut svar.

– Jag har ingen kommentar, säger Melker Andersson.

”Jag vill dementera”

I ett mejl skickat i fredags får vi till slut ett uttalande.

– ”Efter att ha läst ett utkast till artikeln som ni ämnar publicera i Aftonbladet vill jag dementera det som tas upp i artikeln. Artikeln har inga proportioner och jag ser bara att det är ett sätt att svartmåla Melker Andersson och företaget”, skriver F12:s vd Magnus Jansson.

Över telefon säger Magnus Jansson:

– Melker känner till uppgifterna men hänvisar till F12-gruppens policy att det är jag som kommenterar det här. Vi kommenterar inte personal och enskilda ärenden. Melker är en bra chef och han ställer krav på sin personal som alla andra.

Magnus Jansson vill inte kalla förhandlingarna med facket ”en tvist”.

– Det är en diskussion som vi för om ett missförstånd och vårt fokus är att lösa det, säger Magnus Jansson.

Miljonindustrin

Melker Anderssons taxerade inkomst
2010: 721 300 kronor.

Överskott av kapital: 17, 1 miljoner kronor.

2009: 702 100 kr. 19 908 kr.

2008: 723 100 kr. 4,9 mkr.

2007: 749 800 kr. 8,3 mkr.

2006: 791 200 kr. 6 mkr.

Aktieutdelningar/kapitalinkomster från Melker Andersson AB*

2010 25 miljoner

2009 0

2008 17 miljoner

2007 5 miljoner

2006 9 miljoner

2005 730 000

*Melker Andersson äger alla aktier i bolaget.

Matlagning ses som vår tids nya religion och kockarna har blivit superkändisar. Flera har dyra bostäder, lyxiga vanor och mångmiljoninkomster. Aftonbladets reportrar Richard Aschberg och Nina Svanberg har granskat en av de största – stjärnkocken Melker Andersson. Han är stormrik, har belönats med en stjärna i Guide Michelin och fått flera fina utmärkelser. Men i dag kan vi avslöja ett utbrett missnöje bland personal som jobbar och har jobbat på hans krogar. Och en tvist som facket inte tvekar att driva till domstol. För bakom de fina fasaderna inne i köken är det flera som säger sig ha tröttnat på att jobba extra utan att få ersättning.

Matlagning ses som vår tids nya religion och kockarna har blivit superkändisar. Flera har dyra bostäder, lyxiga vanor och mångmiljoninkomster. Aftonbladets reportrar Richard Aschberg och Nina Svanberg har granskat en av de största – stjärnkocken Melker Andersson. Han är stormrik, har belönats med en stjärna i Guide Michelin och fått flera fina utmärkelser. Men i dag kan vi avslöja ett utbrett missnöje bland personal som jobbar och har jobbat på hans krogar. Och en tvist som facket inte tvekar att driva till domstol. För bakom de fina fasaderna inne i köken är det flera som säger sig ha tröttnat på att jobba extra utan att få ersättning.