Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Skadad soldat tvingas amputera båda benen

Publicerad 2012-04-04

Gick på hemmajord vägbomb

Bilden är tagen i ett annat sammanhang, när svenska soldater 2010 genomförde sin största operation någonsin i Afghanistan. Svenska trupper och afghansk polis gick in i det ökända motståndsnästet Al-i-Zayi och byggde ett fort mitt i talibanland.

Roger Ivholm, 23 år från Torsås är soldaten som skadades av en vägbomb i Afghanistan.

Explosionen blev så kraftig att han tvingats amputera båda benen. 

– Jag mår förhållandevis bra, säger han till Aftonbladet.

För över en vecka sedan minsökte 23-årige soldaten Roger Ivholm tillsammans med en kamrat en väg vid en by 40 kilometer från Mazar-e-Sharif. Med hjälp av detektorer skulle de hitta bomber och minor på vägen. Kamraten gick en dryg meter framför arméns fordon och Roger Ivholm gick först, drygt två meter framför fordonet. Plötsligt small det. Han hade trampat på utlösaren till en hemmagjord vägbomb.

Kvar i Uppsala

Han opererades på plats i Afghanistan och drygt ett dygn efter olyckan flögs han, som alla soldater som sårats i utlandet, till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där är han fortfarande kvar. Och nu börjar det långa arbetet med att sakta men säkert komma tillbaka.

– Jag vill bli bättre och komma igång med träning och hela den biten, säger Roger Ivholm.

Nu återstår det långa arbetet med att komma tillbaka. Som stöd i sin återhämtning har han fått hjälp av tidigare soldater som skadats på samma vis.

Hur det blir för honom längre fram vet han inte i dag. Men han kommer inte att åka tillbaka till Afghanistan.

Snabb hjälp

En anledning till att Roger Ivholm överlevde olyckan är att han snabbt fick hjälp. I närheten av truppen fanns sjukvårdspersonal som hjälpte honom inom en minut. Efter en kvart var en armé-kirurg på plats. Inom 40 minuter hade han förts med helikopter till fältsjukhuset på den tyska basen Marmal.

– Förmodligen är dessa snabba insatser anledningen till att Roger överlevt, att vi har så pass skicklig sjukvårdspersonal. Därmed fick han kvalificerat omhändertagande, säger överste Christer Tistam.