Drogerna blev deras sönderfall

Uppdaterad 2012-07-17 | Publicerad 2012-07-11

Paret Rausing levde ett liv i lyx och var ett av världens rikaste par.

Här syns parets förfall – bara veckor innan Eva dog.

Familjen Rausing sägs vara goda för 4,5 miljarder pund efter att deras svenska släktning, Ruben Rausing, grundade Lundaföretaget Tetra Pak på 50-talet.

Tetra Pak-arvingen Hans Kristian, 49, levde ett lyxliv tillsammans med sin fru.

Provade droger i Indien

Bakom den glamorösa fasaden gömmer sig en annan bild av paret. De båda har kämpat mot drogberoende i årtionden och träffades första gången på en rehabiliteringsklinik i USA på tidiga 80-talet.

Hans Kristian Rausing föddes och växte upp i Lund. Resten av familjen flyttade till England 1982 för att komma i från den höga arvsskatten i Sverige. Hans Kristian avslutade aldrig sina universitetsstudier i hemlandet utan stack till Indien i stället för att "hitta sig själv."

När han kom tillbaka efter flera år hade han fastnat i missbruk och skickades till USA för att bli ren.

Vän med prins Charlies

Paret gifte sig samma år som de träffades och flyttade senare till området Chelsea i London.

Eva och Hans Kristian Rausing var ett udda par: hon glamorös och livlig dotter till en förmögen amerikansk Pepsi-chef och han en hippie som tagit avstånd från näringslivet. Trots sitt ursprung vårdade de sitt privatliv.

De syntes ofta på tillställningar tillsammans med den engelska kungafamiljen, speciellt med prins Charles.

Bar kokain i fickan

Förutom fastigheten i London som är värderad till 70 miljoner pund, hade paret en 11-sovrum strandnära herrgård i Barbados och en lägenhet på The World, ett kryssningsfartyg för passagerare som behöver fly från att betala skatt.

Fasaden krackelerade i april 2008 då Eva Rausing togs på bar gärning med kokain på en tillställning på den amerikanska ambassaden i London.

Paret greps för droginnehav.

I en ficka i hennes handsväska hittades 10 g kokain och 2,5 gram heroin. Det låg även droger i makarnas bil och hus.

– Jag är mycket ledsen för det jag har orsakat. Jag har gjort ett allvarligt fel och anser att jag har styrt mitt liv i fel riktning, sa hon då i ett uttalande.

Hjälpte Silvias fond

– Jag ångrar mig djupt. Min avsikt är att så snart som möjligt söka den hjälp som jag behöver, sa Eva Rausing till Daily Telegraph utanför bostaden.

Efter kraschen har de involverat sig allt mer i välgörenhet och skänkt otaliga miljoner, till bland annat organisationer som jobbar mot droger.

Eva Rausing var dessutom Storbritanniens beskyddare av den internationella organisationen Mentor mot droger, som grundades av drottning Silvia.

Enligt parets vänner har makarna Rausing fortsatt kämpa i det tysta mot sitt eget missbruk.

Paret fotades nyligen

För några veckor sedan togs flera bilder på paret när de promenerade i bostadsområdet.

Paret såg rejält nedgångna ut.

Hans Kristian i keps och kramande om ett paket rulltobak. Han har förlorat massor i vikt och helt slopat sitt signatur-skägg.

Eva i stripigt ruffsigt hårt.

Charles stödde Eva

Prins Charles har hela tiden backat upp Rausings trots flertalet droganklagelser.

– Prinsens välgörenhetsorganisation arbetar med unga personer, många av dem har haft problem med droger. De syftar till att ge de här människorna en andra chans och hjälpa dem att bygga upp sitt liv på nytt. Därför skulle det vara hyckleri att inte ge Eva Rausing en andra chans, sa en av prinsens medarbetare till Daily mail 2008.

Det brittiska hovet vill inte kommentera Eva Rausings död.

– Det enda vi kan säga är att prins Charles är informerad, säger brittiska hovets presstjänst till Aftonbladet.