Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Facebooks fiasko påverkar svenska pensionfonderna

Publicerad 2012-06-05

Sjunde AP-fonden har tappat miljonbelopp

Facebooks aktie har rasat med 29 procent sedan introduktionen.

Det har kostat för svenska aktieägare – bland annat sjunde AP-fonden som köpt aktier för 45 miljoner kronor.

– Det är uppenbart att hypen kring teknikjättarna har klingat av, säger Olle Zachrisson, chef för SvD Näringsliv.

För Facebook fortsatte det att gå utför på börsen under måndagen.

Aktien föll med 3 procent till strax under 27 dollar. Inför tisdagens handel hade kursen därmed sjunkit med 29 procent sedan introduktionen på Nasdaqbörsen den 18 maj.

Det betyder att marknadsvärdet på det sociala nätverket på två och en halv vecka har minskat med motsvarande cirka 220 miljarder kronor.

– För ett år sedan hade Facebook och Linkedin skyhöga värderingar, men nu har luften gått ur bubblan, säger Olle Zachrisson, chef för SvD Näringsliv.

– Det är uppenbart att hypen kring teknikjättarna har klingat av.

Skeptisk till värderingen

Fortfarande värderas dock Facebook till över 40 gånger den vinst för 2013 som analytiker förväntar sig men kursraset för Facebook har skapat rubriker världen över.

– Jag vet att bland annat pensionsfonden sjunde AP-fonden har investerat i Facebook, men det blir inga dramatiska konsekvenser i Sverige, säger Olle Zachrisson.

Totalt har sjunde AP-fonden köpt aktier för 45 miljoner kronor.

Lyckligtvis kan svenska soffliggare som har sina pensionspengar i sjunde AP-fonden luta sig tillbaka på en fondförmögenhet på 98 857 miljoner kronor, enligt senaste årsredovisningen.

Fler IT-aktier fallerar

Facebookraset har till stor del överskuggat den katastrofala kursutvecklingen för en del andra IT-aktier.

Ett exempel är bolaget Groupon, som erbjuder dagliga grupprabatter på olika produkter och tjänster. Företagets börsdebut i november i fjol blev en succé. Men sedan dess har pilarna mest pekat nedåt.

I går föll aktien till nya bottennoteringen 8,95 dollar, vilket är ett ras på 55 procent sen introduktionen.

Kinnevik vill inget säga

En förklaring till de senaste dagarnas kursras för Groupon är att det sedan i fredags är möjligt för så kallade insiders att sälja aktier som varit inlåsta sedan introduktionen.

Svenska Kinnevik äger strax över 1 procent i rabattkupongbolaget, med 18 miljoner aktier, men Torun Litzén, chef för investerarrelationer på Kinnevik, vill inte kommentera om bolaget har sålt sina aktier i Groupon.

– Vi är långsiktiga ägare i alla våra bolag och agerar inte på hur börskurserna rör sig från dag till dag, säger Torun Litzén till SvD Näringsliv.

Men det finns internetbolag som går mot strömmen – till och med inom Facebooks segment, sociala medier.

Konkurrenten Linkedin har fått en mycket bra start på börsåret 2012 och värdet har fördubblats sedan introduktionen för ett drygt år sedan.

Värt att påpeka i sammanhanget är att även Linkedin är skyhögt värderat i förhållande till den förväntade vinsten – betydligt högre än Facebook.