Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

”IS torterade barn”

Publicerad 2014-11-04

Medlemmar i terrorsekten IS.

Islamiska staten (IS) har torterat barn som de tagit som gisslan, uppger Human Rights Watch.

– Bevisen för tortyr och övergrepp mot barn understryker varför ingen ska stödja dem, säger Fred Abrahams vid Human Rights Watch.

De utsattes för utdragen och upprepad misshandel med slangar och elkablar och tvingades se filmer där terrororganisationen halshugger andra fångar.

Det var i maj som IS i Syrien tillfångatog runt 250 kurdiska skolelever från den omstridda staden Kobane. Flickorna släpptes efter bara några timmar men 153 pojkar mellan 14 och 16 år hölls kvar i fångenskap.

Med jämna mellanrum frisläpptes några, men de som var kvar i Islamiska statens våld utsattes för grym behandling.

– Sen början på det syriska upproret så har barn lidit fångenskapets och tortyrens fasor. Först av Assad-regimen och nu av IS, säger Fred Abrahams som bevakar barns rättigheter för Human Rights Watch.

Hängdes upp i armen och foten

Organisationen har intervjuat en handfull pojkar som berättar om upprepad misshandel.

Om man försökte fly, skötte den obligatoriska religionsundervisningen dåligt eller gjorde något annat som kidnapparna inte gillade så blev man slagen.

En pojke blev upphängd i ena armen och foten när han blev påkommen i fel rum.

Och extra illa gick IS åt de pojkar som hade en anhörig som kämpade i de kurdiska peshmerga-styrkorna.

Fick sju kronor och en dvd

– De vars familjer stod nära YPG (kurdiska militära styrkor) led mest. De sa åt oss att ge våra släktingars adresser och att "när vi kommer till Kobane ska vi ta dem och skära upp dem", säger en 15-årig pojke till Human Rights Watch.

Efter månader av misshandel och dåliga förhållanden släpptes pojkarna plötsligt, utan att veta varför. Med sig fick de 150 syriska pund (ungefär sju kronor) och en dvd med religiöst material.