Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Råndömd nekas bli psykolog - Högsta domstolen prövar fallet

Publicerad 2014-12-03

Mary Mårtensson: "Relationen mellan psykolog och patient bygger på förtroende."

Skulle du våga gå till en psykolog – dömd för grova rån och dråpförsök?

En 46-årig tidigare grovt kriminell man har nekats legitimation som psykolog.

Nu prövas fallet i Högsta förvaltningsdomstolen.

Mary Mårtensson.

Den 46-årige mannen har gjort sig skyldig till mycket grova brott. Han var efterlyst i hela världen för grova rån i Sverige och samtidigt lagförd för brott i Norge. Han dömdes 1995 i Norge till 15 års fängelse för försök till dråp, rån, försök till rån och förfalskning.

Av domarna framgår att brotten var särskilt hänsynslösa, att de riktade sig mot flera personers liv och hälsa och att mannen visade prov på likgiltighet för brottsoffren, som fick psykiska men. Hans motiv var "pengar och status".

Mannen släpptes fri för nio år sedan och har inte återfallit i brott.

Han uppger att han förändrats - av tre skäl. Han blev pappa i slutet av 90-talet. Han fick psykoterapibehandling i tre år. Och började studera på psykologprogrammet. Det stabiliserade hans liv.

HD prövar fallet

Hans positiva förändring intygas av psykologer och psykoterapeuter. Han fick även positiva vitsord från sin tjänstgöringspraktik för psykologer.

Det är nu 19 år sedan mannen begick brotten. Han nekas dock legitimation som psykolog och överklagade beslutet. Både förvaltningsrätten och kammarätten i Stockholm fann att brotten är så allvarliga att det påverkar förtroendet för honom i yrkesutövningen som psykolog och avslog hans begäran.

Nu ska Högsta förvaltningsdomstolen pröva fallet.

– Vi har bedömt det här som en principiellt intressant fråga, säger Gustaf Sandström, justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen till Nyhetsbyrån Sirén.

”Vågar du lita på en sådan person?”

Det ska bli intressant att se vilket beslut Högsta förvaltningsdomstolen kommer fram till. Domen blir prejudicerande.

Legitimation för hälso- och sjukvårdspersonal ska fungera som en statlig garanti för oförvitlighet och yrkeskicklighet. Om personalen inte lever upp till de krav som ställs enligt lagen ska legitimation inte beviljas eller återkallas.

Relationen mellan legitimerad personal och patienter bygger på förtroende.

• Skulle du själv känna dig bekväm med att anförtro dig till en person som begått mycket grova brott - även om de begicks för länge sedan?

• Skulle du våga lita på en sådan person - i en relation där förtroendet är fundamentalt för att behandlingen ska vara framgångsrik?

Det är den centrala frågeställningen som Högsta förvaltningsdomstolen måste ta ställning till - om förtroendet för den 46-årige mannen är rubbat eller inte.