Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Omvärlden förstår inte hur Reinfeldt kunde förlora

Svenskarna drabbade av dåligt samvete

Sett med utländska ögon borde allt annat än ett omval av Reinfeldt ha varit en omöjlighet.

Att svenskarna trots att de fått mer i plånboken och klarat krisen bättre än något annat land i Europa ändå röstat rödgrönt är bara ytterligare ett mysterium från det där exotiska landet i norr.

Flaggskeppet New York Times sammanfattar Sveriges läge så här:

Sverige har kommit tillbaka från krisen snabbare än något annat land i Västeuropa. Skattesänkningar har ökat den genomsnittlige svenskens inkomst med nästan en månadslön sedan 2006. Sveriges banker är starka. Svenska företag som HM och Spotify går som tåget. Sverige spelar trots sin litenhet en framträdande diplomatisk roll i världen.

Ändå har väljarna vänt Reinfeldt ryggen.

Varför?

En teori som brittiska The Guardian lanserar är att svenskarna mår moraliskt dåligt. Att de drabbats av dåligt samvete.

Visserligen har de flesta fått det bättre på många sätt men eftersom det samtidigt finns människor som fått de sämre så är många illa till mods över de nedskärningar som alliansen genomfört.

Gått för långt

Svenskarnas självbild är ett folk som är solidariskt och där man bryr sig om varandra. Det finns en stolthet över välfärdsstaten även om många inser att det finns en gräns för hur mycket bidrag ett samhälle kan betala ut.

Men nu verkar det som svenskarna tycker att den sociala nedrustningen gått för långt, resonerar The Guardian.

Det gäller inte bara det faktum att a-kassan och sjukpenningen ger allt mindre. Svenskarna tycker inte heller att skolan och vården längre fungerar som den ska.

Utländska medier påminner om de usla svenska resultaten i Pisa, friskolor som går i konkurs och om vårdskandaler som Carema.

Vänstervinden tolkas som att svenskarna tycker att pendeln svängt för långt högerut och att man nu vill tillbaka till mitten. Då spelar det ingen roll att Alliansen med europeiska mått mätt klarat den ekonomiska krisen på ett klart godkänt sätt.

Löfven dålig

Tyska Deutsche Welle pekar på att "gapet mellan rika och fattiga ökat i Sverige de senaste åtta åren".

Många medier menar att framgången för de rödgröna kommer trots snarare än tack vare Stefan Löfven - som i en tidning beskrivs som svetsaren med boxarnäsa - som allmänt anses ha gjort en allt från medioker till dålig valrörelse. "Knuff" mot Annie Lööf har fått omfattande spridning utomlands.

Något som fascinerade utländska medier inför valet var statsministerns väldigt tydliga ställningstagande i flyktingfrågan där han uppmanade svenskarna att öppna sina hjärtan.

– Det normala är att regeringar som är pressade av främlingsfientliga partier gör tvärtom, skriver New York Times.

Många utländska kommentatorer pekar på svårigheten att bilda en stabil regering när ingen vill samarbeta med Sverigedemokraterna, "det svarta fåret" som partiet kallas av den arabiska TV-kanalen al-Jazeera.

Skadegläde

Vid sidan av moderaterna och socialdemokraterna är det nästan inget parti som får någon uppmärksamhet i utländska medier. Inget utom Fi.

Att ett feministiskt parti hade chansen att komma in i riksdagen är uppenbarligen något som ligger i linje med utlandets bild av Sverige som ett litet exotiskt land långt där upp i norr där pappor är hemma med sina barn och beter sig supermodernt alternativ väldigt märkligt.

I årtionden har Sverige betraktas med illa dold avundsjuka av många andra länder. Varje gång bilden av det perfekta Sverige rubbas ligger därför skadeglädjen nära till hands. Den inställningen kan bland annat ses i Daily Mails rubriksättning.

Problem i paradiset, basunerar en rubrik ut och syftar på att det kan bli problem med regeringsbildningen på grund av valresultatet.

I ärlighetens namn ska sägas att det svenska valet knappast dominerar i utländska medier.

BBC toppar med IS senaste mord. Även domen mot en amerikan i Nordkorea och det faktum att påven vigt sambopar som redan har barn anses vara viktigare nyheter.