Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Scenen hon målar upp är fruktansvärd”

Uppdaterad 2014-07-10 | Publicerad 2014-06-22

Sanna Nielsen under Sveriges Radios pressträff där årets sommarpratare presenterades.

Hon är melodifestivalstjärnan som vuxit upp i offentligheten.

En snäll fröken Duktig. Men i sitt sommarprat lyckas Sanna Nielsen med något oväntat.

Ja, men låt oss slå fast här direkt: Sanna Nielsen ÄR präktig. Hon pratar så varmt om barndomens förebild Lotta Engberg, mormors pannkakor och sjunger med Elton John i temat till "Lejonkungen". Hon har hånats för den där präktigheten. Det där absolut snälla och ofarliga. Men i sitt sommaprat tar hon ställning för den, omfamnar den rentav. Och hon lyckas med något oväntat, hon får det faktiskt att bränna till.

”Scenen hon målar upp är fruktansvärd”

Det är en intressant inblick i en barnstjärnas uppväxt. Den målmedvetna lilla tjejen som kuskar från talangtävling till talangtävling, i och utanför Sveriges gränser. Som lär sig knepen för att vinna, och till slut hamnar i tv. Första singeln "Till en fågel" framför hon live i "Cafe Norrköping". Den når andraplatsen på Svensktoppen. Hon är elva år. Releasefesten för första albumet hålls på McDonalds, enligt Sannas önskemål, med clowner, hamburgare och glass. Lyckan borde vara gjord. Men i byns skola vaknar avundsjukan. Scenen hon målar upp är fruktansvärd. Bilden, där någon målat av henne med hakkors i pannan. Eleven som kliver fram och säger "Du ska inte tro att du är någonting. Vi tycker att du är skit." Hur hon gång på gång blev inträngd i ett hörn.

”Det är det mest bestående avtrycket”

Sanna uppehåller sig inte alltför länge i det där. Vill inte "tråka ut oss" med sina berättelser om åren då hon blev mobbad. Men det är lätt att tänka sig att det är en tröst för många som lyssnar, alla de som lever med mobbning som ett dagligt helvete. Det är också det mest bestående avtrycket i Sanna Nielsens sommarprat, som sveper förbi otaliga melodifestivaler och fullspäckade år på turné. Till skillnad från internationella barnstjärnor har hon landat rätt i tillvaron. Hon understryker det, med sitt avslut, där hon på förhand tackar ja till sambon Joakims eventuella frieri. Bra där.