Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Regeringen: vi lever i en oroligare värld

Publicerad 2014-08-20

Drygt tre veckor före valet meddelar regeringen att läget i världen har förändrats.

Finansminister Anders Borg (M) och utrikesminister Carl Bildt (M) slog på en pressträff fast att vår omvärld har blivit oroligare – vilket bland annat leder till ökade flyktingströmmar.

– Men det kommer inte att leda till höjda skatter eller minskade utgifter under nästa år, säger Borg.

I dag höll Anders Borg och Carl Bildt gemensam pressträff på Rosenbad. Inför helgens budgetförhandlingar för regeringen på Harpsund pekade man på att läget i omvärlden har blivit oroligare – och att Sverige kommer att påverkas.

Redan förra helgen slog statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fast i sitt sommartal att prognoserna för flyktingströmmarna till Sverige har skrivits upp, något som även Migrationsverket flaggat för. Han uppmanade svenska folket att "öppna sina hjärtan" de kommande åren.

Leder inte till nya skattehöjningar 2015

Men enligt Anders Borg kommer det nya läget inte leda till några nya skattehöjningar eller minskade utgifter under 2014-15.

– Vi har sedan mitten av juni en kraftig ökning av asylmottagande, det kommer kräva att vi tillför resurser på kort sikt till Migrationsverket och på längre sikt till kommunerna. Men eftersom vi har en svagare aktivitet i omvärlden kommer vi inte höja skatter eller dra ned på utgifter 2014-15. Vi kommer skydda svensk ekonomi under de åren, säger han.

Finansministern vill ännu inte gå inte på konsekvenser på längre sikt.

– Det får vi återkomma till, säger han.

På lördag eftermiddag inleds regeringens budgetförhandlingar på Harpsund, då ska Anders borg ge en fullskalig prognos av den ekonomiska prognosen framöver.

"Vi har en enighet i Sverige"

Efter Fredrik Reinfeldts sommartal har det kommit kritik från oppositionen att det kan gynna invandringskritiska partier om flyktingfrågan kommer upp rejält på dagordningen i valrörelsen. Men Anders Borg menar att det är viktigt att vara öppen med att det nu är allt fler som söker sig till Sverige.

– Vi har en enighet i Sverige sedan tio år tillbaka om en asylmottagning och instansordning. När det då blir oroligt kan vi inte ändra den utan då får vi acceptera att situationen har förändrats och möta detta. Vi har goda förutsättningar att få människor i arbete och vi kan inte slå igen dörren i ansiktet på människor som kommer, säger han.

Han menar att Sverigedemokraternas position har försvagats dramatiskt.

– Vi andra partier får vi ta debatten med dem. Vi talar nu om folk som kommer som krigsflyktingar, som utsätts för nära nog utrotningsstrategier. Att då säga att man ska stänga dörren, det tycker jag inte lever upp till vad Sverige står för, säger han.