Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Sjöstedt till hård attack mot MP

Publicerad 2013-01-30

För snart fem år sedan slöt Miljöpartiet en överenskommelse med regeringen om arbetskraftsinvandringen.

Nu kräver Vänsterpartiet att deras tidigare rödgröna kollegor river upp reformen.

– MP är direkt ansvariga för det här systemet som exploaterar människor och främjar ekonomisk brottslighet, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Den senaste tiden har en rad uppmärksammade fall rapporterats om hur arbetskraftsinvandrare behandlats illa av sina svenska arbetsgivare. Nyligen avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att gästarbetare från Kamerun systematiskt utnyttjats när de kom till Sverige för att arbeta med skogsplantering. De hade fått låga ackordslöner, olagliga avgifter och hotats av arbetsgivaren – vilket var något helt annat än de lovats innan de kom hit.

”Sätt att utnyttja”

2008 slöt den borgerliga regeringen en överenskommelse med Miljöpartiet som gjorde det möjligt för fler arbetskraftsinvandrare att komma till Sverige.

Efter den senaste tidens skandaler kräver nu V-ledaren Jonas Sjöstedt att MP ska lämna överenskommelsen.

– Arbetskraftsinvandringen har blivit ett sätt för oseriösa arbetsgivare att utnyttja folk i underläge. Vi ser exempel på att man säljer arbetserbjudanden och skuldsätter människor. Vi ser exempel på folk som får några tusen i månaden, vi ser folk som utnyttjas med ockerhyror och får sina pass fråntagna. Det är invandrare som är i ett sådant underläge så de inte vågar gå till facket, man vågar inte slå larm för man är rädd att skickas ut ur landet, säger han.

”Motsatsen till humanism”

Sjöstedt är hård i sin kritik mot MP, som i valrörelsen 2010 också var en del av den rödgröna alliansen.

– De brukar tala om att de är för humanism och rättssäkerhet när det kommer till invandring. Det här är motsatsen. Miljöpartiet är direkt ansvariga för det här systemet som exploaterar människor och främjar ekonomisk brottslighet och ren lönedumpning. Ska man ha någon trovärdighet i att stå upp för humanism och de mest utsatta på arbetsmarknaden, då måste man bryta överenskommelsen, säger han.

Vänsterpartiet vill i stället att tre saker ska göras. Man vill att erbjudandet om arbete ska bli lagligt bindande, så att rätt lön sedan ska betalas ut. Man vill också att Skatteverket ska följa upp och se att personen har fått sin lön och att det betalats sociala avgifter. Dessutom kräver man att de som utnyttjas och slår larm inte ska skickas ut.

– Väldigt många av de som kommer är i yrkesgruppen restaurangbiträden och städare, där det finns många arbetslösa även i Sverige. Det är uppenbart att det enda skälen att ta hit dem är för att utnyttja dem, säger han.

”Fruktansvärt att höra”

Men Maria Ferm, MP:s migrationspolitiska talesperson, ser inget behov av att bryta överenskommelsen med regeringen.

– Nej, lösningen är inte att försvåra för människor att komma hit utan att stärka arbetskraftsinvandrares rättigheter och kontrollera företagen mer.

Hon vill nu i stället att reformen om arbetskraftsinvandringen vidareutvecklas.

– Det är fruktansvärt att höra om hur kriminella arbetsgivare utnyttjar människor på svensk arbetsmarknad. Det behövs ett antal förändringar för att se till så att arbetskraftsinvandringen fungerar bättre. Men aldrig på ett sådant sätt så att det försvårar för människor att komma till Sverige.

Miljöpartiet hoppas att komma överens med regeringen om flera saker i frågan.

– Vi har sedan en lång tid tillbaks ett antal olika förslag. Det handlar om efterhandskontroller och sanktioner och svartlistning av arbetsgivare som beter sig illa, säger Maria Ferm.

”Ska kunna byta spår”

I dag har en person med arbetskraftstillstånd i Sverige tre månader på sig att hitta nytt jobb om man förlorat det gamla. Den tiden vill MP förlänga.

– Man skulle även kunna öka möjligheten för asylsökande att kunna byta spår till arbetskraftsinvandrare, så att möjligheten att vara kvar ökar. Vi vill genomföra dessa förslag tillsammans med regeringen under den här mandatperioden.

Enligt henne verkar Jonas Sjöstedt att längta tillbaka till tiden före reformen 2008.

– Då var det mycket svårare för människor att komma till Sverige. Jag tror inte det är rätt lösning.