Högg ihjäl soldat med machete

Uppdaterad 2013-05-23 | Publicerad 2013-05-22

Den brittiske soldaten höggs till döds med köttyxor mitt på öppen gata.

Efteråt skrek gärningsmännen framför kameror och pratade med vittnen på platsen.

Attacken bedöms nu av brittiska myndigheter som ett terroristdåd.

De två gärningsmännen högg besinningslöst ihjäl sitt offer med köttyxor och macheter vid 15-tiden på onsdagen.

Kort innan dess hade den ensamme mannen blivit påkörd av en bil i närheten av en militärförläggning i Woolwich, sydöstra London.

– De bokstavligen hackade ihjäl honom. De här två killarna var helt galna. De var som djur. De släpade honom från trottoaren och dumpade hans kropp mitt i vägbanan och lämnade den där, säger vittnet James till LBC Radio, enligt BBC.

Dödade soldat

Mannen som dödades uppges av brittiska medier ha varit militär. Enligt vittnesuppgifter till BBC ska soldaten ha burit en t-shirt som gjorde reklam för organisationen "Help for Heroes" som stödjer krigsveteraner.

BBC uppger att de brittiska myndigheterna beskriver händelsen som en "misstänkt terroristattack".

Efter attacken vandrade de två gärningsmännen omkring på gatan och bad enligt vittnen folk ta bilder på dem - samtidigt som de viftade med sina vapen.

Poserar framför kamera

På ett videoklipp som publicerats på ITV News syns hur en av gärningsmännen låter sig filmas med en köttyxa och en kniv i handen efter att dådet ägt rum. Samtidigt uttalar han politiska motiv till dådet och ber om ursäkt för att "kvinnor tvingats se det".

– Vi svär vid allsmäktiga Allah att vi aldrig kommer att sluta slåss, ska han ha sagt, enligt LBC Radio.

Ett tiotal minuter senare sköts och greps gärningsmännen av polis. De vårdas nu på sjukhus där de bevakas av vakter.

"Oförlåtligt dåd"

Londons borgmästare Boris Johnson kallar attacken för ett "vämjeligt, förvirrat och oförlåtligt våldsdåd".

Storbritanniens premiärminister kallar enligt BBC händelsen för "djupt chockerande" och har bett inrikesminister Theresa May att sammankalla regeringens krisgrupp Cobra. Vid 20-tiden på onsdagskvällen kommenterade han återigen händelsen:

– Storbritannien har drabbats av terroristattacker tidigare, från islamistiska extremister och från IRA, men vi har alltid slagit tillbaka med full styrka.

– Vi kommer aldrig att backa för terroristerna. De kommer aldrig att vinna och vi kommer alltid att stå upp mot de här människorna oavsett hur många de är.