Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Fredrik Reinfeldt: "Martin och Johan har agerat klokt"

Publicerad 2012-09-11

Statsminister Fredrik Reinfeldt gläds med Martin Schibbye och Johan Persson.

Och hyllar samtidigt deras agerande.

– Martin och Johan och deras familjer har agerat ansvarsfullt och klokt i allt det här, säger han.

I dag när statsminister Fredrik Reinfeldt (M) var i det nya Life Science-området i Solna för att presentera en ny forskningssatsning fick han också frågor om etiopiensvenskarna. 

Har du själv pratat med dem eller deras familjer efter frisläppandet?

– Nej, det har jag inte gjort. Nu tycker jag att det är viktigt att Martin och Johan får komma hem säkert till Sverige och att de får föra sin egen talan och berätta om sina erfarenheter, säger Reinfeldt.

– Det är oerhört glädjande att det här har kunnat möjliggöras. Det är en enorm lättnad för deras anhöriga som har fått följa det här under lång tid.

Tyst diplomati

Att journalisterna släppts har målats upp som en seger för utrikesminister Carl Bildts tysta diplomati. Men Fredrik Reinfeldt framhåller också andra förklaringar till den lyckliga utgången för Schibbye och Persson.

Främst journalisternas eget agerande, där de bland annat valde att ansöka om nåd i stället för att överklaga domen. Men även familjernas helhjärtade stöd under deras tid i fängelset.

En annan som får beröm av statsministern är Jens Odlander, den svenske ambassadören i etipiska Addis Abeba.

– Han har varit med Martin och Johan också när de reste ut ur Etiopien och han har varit väldigt aktiv genom hela detta. Han är en av dem som betytt mycket, säger Reinfeldt.

Påtryckningar

Men enligt Fredrik Reinfeldt har också diplomati, påtryckningar från andra länder och de etiopiska ledarnas egen vilja att lösa frågan spelat in.

Inte heller näringsminister Annie Lööf (C) har pratat med Schibbye eller Persson. Om hon kommer ta kontakt med dem längre fram vet hon ännu inte.

– Det de framförallt behöver nu är lugn och ro, tid att träffa sina familjer och tid att rehabiliteras. Det är viktigt att vi respekterar deras behov, säger hon.