Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Maken högg av Aesha, 21, näsan och båda öronen

Uppdaterad 2012-12-21 | Publicerad 2012-12-20

Nu skapar läkarna en ny näsa och nya öron till henne

Aesha Mohammadzai får nya öron och ny näsa.

Hennes talibanmake högg av henne näsan och båda öronen när hon försökte fly misshandeln i hemmet i Afghanistan.

Aesha Mohammadzai, 21, väckte uppmärksamhet i världen när hon framträdde utan näsa på omslaget till Time Magazine i augusti 2010.

Nu skapar läkare i USA en ny näsa och nya öron åt Aesha.

Aesha Mohammadzai på omslaget till Time Magazine.

Bilden av Aesha Mohammadzai utan öron och näsa väckte avsky världen över och kom att symbolisera förtrycket av kvinnorna i Afghanistan under talibanregimen.

Hon blev bortgift som 12-åring i Afghanistan av sin pappa till en talibankrigare för att betala av en skuld. Men maken och hans familj misshandlade Aesha och hon fick sova i stallet med djuren.

När Aesha försökte fly hemmet från misshandeln blev hon hittad. Hennes make straffade henne genom att hugga av henne näsan och båda öronen.

Kröp till sin morfars hus

Hon lämnades att dö i bergen, men lyckades krypa till sin morfars hus.

Aeshas kunde sedan ta sig till en amerikansk sjukvårdscentral där hon vårdades i tio veckor. Hon fördes sedan till ett skyddat boende i Kabul varifrån hon flögs till USA 2010. En värdfamilj tog emot henne och har nu adopterat Aesha. Hon och familjens 15-åriga dotter har blivit bästa vänner.

Aesha tror att hon är 21 eller 22 år. Hon har aldrig firat sin födelsedag eller gått i skolan.

Sedan sex månader behandlas hon nu på sjukhus i Bethesda - på Walter Reed National Military Medical Centre. Behandlingen har kommit halvvägs.

”Nu vet jag meningen med livet”

Där håller läkarna på att konstruera en ny näsa och nya öron till Aesha.

I dag bryr hon sig inte längre om hur hon ser ut.

– Alla har någon typ av problem. I början var jag väldigt rädd. Jag var rädd för att se mitt ansikte i spegeln. Men nu bryr jag mig inte längre, säger hon till CNN.

Aesha fruktade länge inför sin framtid.

– Men nu vet jag meningen med livet. Tidigare kunde jag inte förstå hur man skulle leva. Vad som hände är en del av mig, en del av mitt liv och det följer mig hela tiden. Men jag måste leva – och jag måste älska, säger hon.