Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Jag är inte ute på ett korståg”

Publicerad 2012-12-19

Tonio Borg om snusets framtid

EU:s nya hälsokommissionär Tonio Borg vill ha bort snus med smak.

Alla karaktärssmaker på snus ska bort, enligt EU:s nya förslag.

Det innebär att uppåt tre av fyra svenska snussorter försvinner.

– Man ska inte vara rädd för att ta modiga beslut, säger hälsokommissionär Tonio Borg i en intervju med Aftonbladet.

När Sverige gick med i EU var det på ett villkor: att svenskt snus ska vara undantaget från det snusförbud som råder i unionen.

I våras kunde Aftonbladet avslöja från läckta dokument att snuset hotas av förslag om förbud av karaktärssmaker i tobak. Samtliga av de snussorter som finns på den svenska marknaden har nämligen smaktillsatser.

När det nya förslaget till tobaksdirektiv lades fram i dag stod det klart att förbudet finns kvar i förslaget. Aftonbladet fick en intervju med Tonio Borg angående förslaget.

Vilka smaker är det som kommer att förbjudas?

– Det handlar om karaktärssmaker. Tobak ska se ut som tobak och smaka som tobak. Genom att ta bort smaker som mildrar tobakssmaken blir tobak mindre attraktivt, framför allt för unga. En oberoende panel kommer att avgöra vilka smaker som är tillräckligt starka för att kategoriseras som karaktärssmaker.

Vilka kommer att ingå i den oberoende panelen?

– Den kommer att vara oberoende av kommissionen och vara sammansatt för att representera båda sidor, både de som vill och inte vill ha karaktärssmaker.

”Känslig fråga”

Andra snusliknande produkter som "malka" och "gutka" säljs inom EU och även i Sverige. Hur kommer de att påverkas?

– Cigariller och cigarrer påverkas inte lika starkt som cigaretter. Allt har att göra med hur marknaden ser ut. Snus var redan förbjudet inom EU, med undantag för Sverige.

Svenska män röker minst i hela västvärlden och har minst utbredning av tobaksrelaterad cancer. Vad tror du att det beror på?

– Det är väldigt positivt. Även i Kanada och i vissa delar av Storibritannien har man reducerat rökningen. Men man kan inte relatera det till snusanvändning. Det finns det inga vetenskapliga belägg för. Däremot finns vetenskapliga belägg för att prishöjning och budskap på paketen fungerar. Vi har förändrat hur paketen ser ut och att tobak ska smaka tobak.

Är du orolig över att snusfrågan gör Sverige mer EU-fientligt?

– Varje gång man hanterar en tradition i ett land är det en känslig fråga. Det är inget unikt för Sverige. Men man får inte vara rädd för att ta modiga beslut när det gäller folkhälsan. När det gäller alkohol är det missbruk som är skadligt. För tobak är det bruket i sig. Vi har alltid reglerat snus inom unionen och kommer inte introducera en ny farlig tobaksprodukt på marknaden.

Svenska Cancerfonden är kritisk mot att inte mer gjorts, som att förbjuda exponering av tobak i affärerna?

– Det är bra att kritik kommer från båda håll. Vissa tycker att vi gjort för mycket. Andra att vi gjort för lite. Det är en fin balans, och det här är inte slutet av historien utan början på en lång väg.

Tonio Borg uppger att han räknar med att det kommer att ta tre-fyra år innan de nya reglerna går igenom i praktiken.

– Förslaget är inte en dogma. Jag är inte ute på ett korståg. Men jag hoppas att det går igenom, för jag tycker att det är ett rimligt förslag.

Vill ha neutrala paket

Patrik Hildingsson, informationschef på största snustillverkaren Swedish Match, uppger att förslaget var väntat. Men det har inte stillat hans oro, utan tvärtom.

– Det är fascinerande hur de resonerar kring definitionen av snus. Vilka kommer sitta i den oberoende panelen? Hur ska de avgöra smakerna? Det är så luddiga svar att vi inte är klokare i dag än tidigare. Det här kan påverka allt mellan 25 och 75 procent av vårt sortiment. Men samtidigt ska mycket vatten gå under broarna innan nästa parlament sommaren 2014.

Stefan Bergh, generealsekreterare på Cancerfonden, tycker tvärtom att Borg borde ha tagit i hårdare.

–  Man borde ha infört neutrala paket och förbud mot exponering. Men det här är ett viktigt steg i rätt riktning - framförallt med varningsbilder och förbud mot smaktillsatser. Snusfrågan vill vi inte ge oss in i. Många försöker få oss att förorda snus framför cigaretter men det kommer vi inte att göra. Rökning dödar, men snus är inte utan hälsorisker.