Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Svensk larmar: "Jag torterades i fängelset"

Publicerad 2013-10-01

Misshandel med en tjock kabel över kinden.

Ögonbindel under förhör och hot om elchock och våldtäkt.

Mannen skriver i ett brev till sin familj att han utsatts för tortyr i Djibouti inför att USA skulle hämta honom, rapporterar Sveriges Radio.

Beskriver hoten Brevet skickades till familjen för två veckor sedan. Foto: Privat

I augusti förra året greps två svenska medborgare i Djibouti på Afrikas horn. De misstänktes för att ingå i det terrorklassade nätverket al-Shabaab och efter två veckor i fängelse överfördes en av männen till amerikansk underrättelsetjänst.

Misshandel med kabel

I ett brev till sin familj i Sverige har mannen beskrivit att han utsatts för tortyr under förhören i det djiboutiska fängelset, inför överlämnandet till USA.

Han tvingades ha ögonbindel och erkänna olika anklagelser mot honom.

I ett speciellt förhörsrum " tillfogades jag sex-sju mycket hårda örfilar och slag med en tjock kabel. Vidare så hotades jag med att bli utsatt för elchock och att få en flaska i min bak, hot som jag tog mycket allvarligt på då jag hade hört innan dess att de hade gjort det på andra personer före mig”, skriver han i brevet, som kom till familjen i Sverige för två veckor sedan.

– Man blir förbannad över vad han varit med om, säger hans bror Hassan till Aftonbladet.

"Kräv svar av USA"

Advokat Thomas Olsson är ombud för mannens anhöriga i Sverige. Han uppger att djiboutisvensken misstänks för att ha ingått i Al-Shabab, deltagit i deras träningsverksamhet och burit vapen under sin tid där.

– Däremot anklagas han inte för några konkreta terrorhandlingar.

Han anser att Sverige bör kräva en förklaring av USA om hur mannens "erkännanden" tagits fram.

– Det är väldigt allvarliga uppgifter och påståenden som framförts och de måste givetvis utredas så långt det går. Uppgifterna stämmer överens med liknande uppgifter som kommit från länder i regionen, säger Olsson till Aftonbladet.

"USA använder tortyrländer"

Om USA:s roll i tortyren säger han:

– Det har kommit en ström av uppgifter om att USA:s underrättelsetjänst använder sig av länder som tillämpar förhörsmetoder som de själva inte kan genomföra. Det har varit känt som ett led i kampen mot terrorism.

– Problemet i förlängningen blir att det till slut blir oklart vad det är man kämpar mot. Det som ska vara alternativet till det terroristerna vill uppnå är ju demokrati och mänskliga rättigheter. Det blir som när Churchills försvarsminister ville föra över kulturbudgeten till militären under andra världskriget. "Ja det kan vi göra, sa Churchill, men då behöver vi inte längre strida mot nazisterna".greps två svenska medborgare