Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ogadentortyr kan utredas i Sverige

Publicerad 2013-10-16

Martin Schibbye: "Välkommet"

Folkmord, tortyr och våldtäkter i Ogaden i Etiopien kan utredas i Sverige.

Hundra timmar film som visar övergrepp mot folket ska på fredag lämnas till internationella åklagarkammaren i Stockholm.

– Det är välkommet att jurister och åklagare reagerar, säger journalisten Martin Schibbye.

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till Ogaden i Etiopien 2011 för att försöka avslöja övergrepp mot befolkningen i den för omvärlden stängda regionen.

I SVT-dokumentären Diktaturens fångar som sändes i går skildras två parallella historier från Ogaden.

Dels visar filmmaterial vad journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye utsattes för av etiopiska militären, efter att de tillfångatagits.

Arbetade nära Ogadenledare

Dels  finns en stor mängd filmmaterial som visar att regionpresidenten Abdi Muhamoud Omar, andra regionledare och regionens milis systematiskt utsätter befolkningen för mord, tortyr, utpressning, olaga frihetsberövande och våldtäkter.

Över hundra timmar film, avsett att klippas ned och användas i presidentens propaganda, har smugglats ut ur landet av Abdullahi Hussein, som jobbat nära presidenten men hoppade av och flydde till Sverige.

Martin Schibbye uppger att det varit frustrerande att det regimen uppenbart utsatt honom och Johan Persson för inte fått konsekvenser för Etiopien.

– Ogadenpresident Abdi Muhamoud Omar har kunnat resa fritt i Europa och Guardian avslöjade att regionen fått 15 miljoner pund i bistånd.

– Som journalist är ens jobb att dra fram saker i ljuset och det är väldigt välkommet att jurister och åklagare  nu reagerar. Det är ett unikt material som Abdullahi Hussein fört ut.

– I grunden är det en politisk fråga. Om den opinion som fanns för att få ut mig och Johan ur fängelset kan mobiliseras för att få rättvisa kan det ske. Man får förutsätta att Sveriges regering stöder ett sådant åtal.

”Naken ondska”

Dokumentärfilmaren Andreas Rocksén har jobbat med filmen i nio månader.

– Jag har fått förmånen att få en hemsk och gruvlig inblick i terrorns väsen. Det material jag fått arbeta med är helt unikt och visar hur ondskan ser ut när den är alldeles naken. Förhoppningsvis kan det bli en rättslig utredning av materialet, säger han.

Avhopparen Abdullahi Hussein samarbetar nu med Stellan Gärde, jurist och  kommissionär för International commission of jurists, som arbetar för att rapportera om övergrepp mot mänskliga rättigheter.

– Jag har kommit fram till att det troliga är att det förekommer en systematisk kränkning av olika folkgrupper i Ogaden och att det pågår ett folkmord och att detta måste utredas, säger Gärde till Aftonbladet.

På fredag ska materialet överlämnas till Krigsbrottskommissionen och internationella åklagarkammaren.

– Deras uppgift är att bedöma huruvida allvarliga brott mot folkrätten som folkmord och tortyr har begåtts. Detta kan i så fall bli föremål för rättsliga åtgärder i Sverige eller föras vidare för prövning av åklagare hos den Internationella Brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

”Logistiska problem”

Krister Petersson, chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm har varken sett filmmaterialet eller SVT:s dokumentär.

Han uppger att det är möjligt för Abdullahi Hussein att göra en polisanmälan här i Sverige.

– Det kommer med största sannolikhet hamna här. Det beror på vad det visar, om det finns några gärningsmän i Sverige och i tredje hand måste vi få åtalsförordnande från regeringen för att få rätt att väcka åtal i Sverige.

När misstänkta gärningsmän är högt uppsatta ledare i andra länder kan det enligt Petersson vara svårt för svenskt rättsväsende att åstadkomma något.

– Det är ett antal hundra mil mellan Sverige och Ogadenprovinsen och bara där har vi ett logistiskt problem. Ju högre upp i statsapparaten personerna finns desto mindre chans är det att landet hjälper till för att få dem utlämnade. I så fall handlar det om politiska påtryckningar för att de som begått brott ska lagföras i deras land.

Får inte svar av Lundin

Om det säger Stellan Gärde:

– Jag tycker inte att den svenska polisen ska vända sig till Etiopien utan till Internationella brottsmålsdomstolen i första hand. Det är inte omöjligt att vissa personer skulle kunna hamna som föremål för utredning. Jag menar att materialet ger anledning att särskilt se över vilket ansvar Ogadens regionala president Abdi Muhamoud Omar och dess vice president Abdullahi Wereer har för de misstänkta brotten.

Schibbye uppger också att frågor borde ställas till familjen Lundin som fortfarande är aktiva i regionen.

Han och Persson har kontaktat Ian Lundin med sin bok, och inbjudit till intervju, men hittills inte fått någon respons.

Aftonbladet har sökt Abdullahi Hussein.