Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Läkare varnar: Nya spriten kan fräta och förlama

Uppdaterad 2014-05-05 | Publicerad 2014-05-04

Systembolaget släpper starkaste drycken någonsin: 72-procentig absint

Systembolaget säljer nu den starkaste svenska spriten någonsin - 72-procentig absint.

Läkare varnar för att den mytomspunna ­drycken kan vara livs­farlig.

– Man kan få hjärtstillestånd, säger Olle Haglund, medicine doktor.

Grön Opal är mer än dubbelt så stark som den klassiska Brännvin Special. Med en alkoholhalt på 72 procent är det nu den ­starkaste svensktillverkade drycken på Systembolaget.

Drycken tillverkas på ett destilleri i Örebro och i förrgår sålde de allra ­första flaskorna slut på mindre än fyra  minuter. De fanns bara i tre butiker i hela landet och kommer fortsättningsvis bara kunna beställas.

– 98 procent av alla absinter på marknaden är ful-­absint som säljs till turister och smakar rävgift. Det vill vi ändra på. Vi ville göra den som den smakade i Frank­rike på 1800-talet, säger ­Mikael Norell, grundare av Svensk Absint som till­verkar Grön Opal.

– Nu är det fantastiskt kul att vi äntligen gått i mål.

Förbjuden i perioder

Den mytomspunna drycken har under långa ­perioder varit förbjuden i flera länder. Bland annat sägs det att örterna i ­drycken skulle kunna ge upphov till hallucinationer och nervsjukdomar.

Det finns det inte några vetenskapliga belägg för. Det som är farligt är den ­höga alkoholhalten, enligt Olle Haglund, medicine doktor och före detta alkoholläkare.

– Om man köper den 72-procentiga absinten ska man vara otroligt försiktig, säger han.

Enligt honom kan den ha plötsliga negativa effekter:

– Både andningen och blodcirkulationen kan bli förlamad. Dessutom har det en väldigt frätande effekt på mun, matstrupe och magsäck om man dricker det outspätt, säger Olle Haglund.

– Även väldigt små mängder av så stark sprit kan ha förödande effekter på unga som inte är vana att dricka alkohol. Det kan ge hjärt­stillestånd.

Läkarna ser risker

Enligt Systembolaget finns det i Sverige ingen lag som reglerar hur stark sprit får vara, men enligt Olle Haglund kan absint och ­annan starksprit vara rent livsfarligt, i alla fall om det dricks outspätt.

Även Sven Andréasson, alkoholläkare, ser risker med att dricka den nya starkspriten. Även om han inte tror att den kommer säljas i tillräckligt stora ­volymer för att vara ett folkhälsoproblem.

– Rent spontant känns det som att det är ett steg i fel riktning att tillhandahålla ännu starkare drycker som för en del kan innebära en risk för att förlora kontrollen över  drickandet, säger han.

– Starksprit är farligare i den meningen att man ­oftast dricker på sig en ­berusning snabbare.

Destillatören Mikael ­Norell tror dock inte att ­absint är farligare än annan sprit.

– Alkohol bör alltid intagas med måtta, men det finns ingen särskild risk med absint jämfört med ­andra spritdrycker. Men den ska absolut inte shottas eller drickas ren.