Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Klinik stäms efter PIP-implantat

Publicerad 2014-01-25

Ytterligare 80 stämningsansökningar på väg

Nu har de första rättsprocesserna efter skandalen med bröstimplantaten PIP inletts.

Vidya Ernstson opererades 2009 med svår smärta som följd, men nya implantat skulle kosta ytterligare 20 000 kronor.

– Nu stämmer jag kliniken, säger hon.

Drygt 4000 kvinnor i Sverige har fått det fransktillverkade PIP-implantat inopererade vid bröstförstoring i Sverige. Implantaten förbjöds 2010 och bör opereras ut då de utgör en hälsofara för kvinnorna. Läkemedelsverket har därför uppmanat alla kliniker att kontakta de kvinnor som fått PIP-implantatet inopererat för att informera om att de bör opereras bort. Men långt ifrån alla kliniker har gjort detta och i de flesta fall kräver klinikerna stora summor för att ersätta de utopererade PIP-implantatet med ett annat. 

Fick svår värk

Vidya Ernstson är en av de cirka 80 kvinnor som kontaktat advokat för att stämma svenska kliniker. Hon fick PIP-implantat inopererade 2009 och 2011 fick hon svår värk och stickningar i armar och händer.

– Jag kunde inte ens bära hem mina matkassar från affären, säger hon.

Vidya Erntson är inte ensam om att vilja stämma klinikerna. Två stämningsansökningar har redan lämnats in till Göteborgs tingsrätt med krav på höga skadestånd. Camilla Norén var först ut att inleda en rättslig process och hon yrkar på 55 087 kronor för operationskostnader och skadestånd på 70 000 kronor för bristande information. Hon ska enligt stämningsansökan inte ha blivit kontaktad av kliniken när implantaten förbjöds. Trots att hon frågade kliniken om det var PIP-implantat som inopererats fick hon svar först ett och ett halvt år efter operationen. Inte heller kallades hon för undersökning varför hon under lång tid gick med ständig värk.

Vill få till förlikning

Åke Hjelm är advokat vid Medical Law som driver processen och enligt honom är det många kvinnor som kontaktat byrån.

– Vi företräder i dagsläget 70 till 80 stycken flickor men nu kanske ännu fler flickor vaknar, säger han.

Enligt honom har klinikerna inte visat det minsta intresse av att föra en dialog med kvinnorna eftersom de anser att de inte gjort något fel. Han hoppas nu på att det stora antalet fall ska tvinga klinikerna till förhandlingsbordet.

– Förlorar de ett par mål så kommer de att förstå att det kostar mer än det smakar i domstolskostnader, säger han.