Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Total seger efter blixtsnabb omställning

En revolution i Europa 2014 hör inte till vanligheterna.

Oppositionen har i en av de hastigaste scenförändringarna vi sett i modern tid vunnit en närmast total seger.

Men risken finns att avsatte Janukovytj bestämmer sig för att kämpa emot och delar landet.

Inte sedan Berlinmurens fall för snart 25 år sedan har vi sett en regim i Europa falla så snabbt under tryck av folkliga protester. För bara några dagar sedan verkade Janukovytj fortfarande ha ett fast grepp om makten även om han var hårt pressad av både demonstranterna på Självständighetstorget och omvärlden.

Det massiva våldet blev till slut hans fall. När polis och krypskyttar började skjuta skarpt mot sitt eget folk insåg alltfler av presidentens stödtrupper att det kunde sluta i ett jättelikt blodbad och landet trasas sönder.

Precis som andra korrupta regimer runtom i världen gick Janukovytj fall snabbt när de rika oligarkerna och andra viktiga stöttepelare övergav honom. Janukovytj var visserligen demokratiskt vald men hans styre präglades precis som Putins Ryssland av ett upprätthållande av gamla, korrupta maktstrukturer från kommunisttiden. Bland dem kontroll över domstolar och media.

Även om alla de modiga och engagerade människor som i tre månader demonstrerat på torget nu kan fira så finns det några farliga fallgropar.

Janukovytj har i en intervju meddelat att hans avsättning är illegal. Att han fortfarande betraktar sig som Ukrainas president.

Det finns fler skäl till varför Janukovytj tagit sin tillflykt till staden Kharkiv än att det ligger nära ryska gränsen och ger snabba flyktmöjligheter till Moskva. I det mer Rysslandsorienterade östra Ukraina finns det många som fortfarande stödjer den avsatte presidenten. Risken finns att han försöker samla stöd för att återta makten. Då kan resultatet trots oppositionens seger bli ett inbördeskrig eller en de facto delning av landet.

Närmaste dagarna får utvisa hur stor den faran är.

Oppositionen var eniga i sitt krav om att Janukovytj måste avgå. Nu när han är borta kommer sprickorna mellan de olika partierna att blottas. Bland demonstranterna på torget finns det mindre trevliga, extremistiska element. Det gäller att se till att de inte tillåts roffa åt sig makten.

Oppositionens sätt att fuska bort den Orangea revolutionen 2004 ger inte särskilt många positiva vibrationer.

En av huvudspelarna då var Julia Tymosjenko som nu släpps ur det fängelse där hon tillbringat tre år. Mitt intryck är att hon har ambitionen att komma tillbaks till makten och förmodligen ställa upp i presidentvalet som nu planeras till den 25 maj, om hennes onda rygg tillåter.

Hon kan spela en viktig symbolisk roll i Ukrainas övergång från ett auktoritärt till ett verkligt demokratiskt samhälle. Tymosjenko har stor lyskraft men är samtidigt illa omtyckt i vissa delar av befolkningen så det är inte säkert att hon vinner valet. Boxaren Vitalij Klitschko är en outsider som blivit ett känt politikeransikte under protesterna. När jag frågade honom i början av protesterna kunde han tänka sig ställa upp.

Oppositionens seger kan också ge ekonomisk huvudvärk.

Med Janukovitj borta är det stor risk att Rysslands president Putin omedelbart avbryter utbetalningen av billiga lån till Ukraina och chockhöjer gaspriset. Landet står redan på ruinens brant och kommer i så fall att behöva ekonomiskt stöd från EU och USA.

Just nu ser det ut som en ny regering utan tvekan skulle skriva på avtalet med EU som Janukovytj vägrade, vilket blev den tändande gnistan till protesterna. Men kanske kan det ske först efter valet och fram tills dess kan mycket hända.

Hur snabbt scenen kan skifta har vi sett upprepade gånger de senaste dagarna.