Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Klassiska Konstantinopel-stationer kan räddas

TT

Publicerad 2018-02-17

Drygt 80 år efter "Mordet på Orientexpressen" har Turkiet befarats ta död även på Istanbuls klassiska tågstationer. Men nu kommer positiva signaler om att åtminstone den ena är räddad och snart ska kunna öppna för trafik igen.

– Den kommer att förbli offentligt ägd, säger Aykurt Nuhoglu, borgmästare i området Kadiköy, där Haydarpasa-stationen ligger.

– Frågan har debatterats, men nu föreligger ingen fara för stationen. Tågen börjar köra 2019, säger Nuhoglu till nyhetsbyrån AFP.

Stängdes 2013

Haydarpasa ligger på den asiatiska sidan av den turkiska storstaden, som på 1920-talet bytte namn från Konstantinopel till Istanbul. I över 100 år har stationen varit känd som Europas port till Orienten – inte minst efter det att Taurusexpressen från Bagdad figurerade i Agatha Christies bok "Mordet på Orientexpressen" 1934. Men 2010 brandhärjades den pampiga byggnaden, och 2013 stängdes både Haydarpasa och motsvarande station på den europeiska sidan, Sirkeci, med motiveringen att Turkiets hela järnvägssystem behövde byggas om och moderniseras.

Sedan dess har en intensiv debatt pågått, och regelbundna demonstrationer har hållits för att Haydarpasa ska förbli just järnvägsstation. Byggnaden har ett mycket eftertraktat läge vid Bosporen, och det har funnits planer på att göra om den till hotell eller galleria.

– Den restaureras som tågstation, ingenting annat, försäkrar en anonym källa på det statliga turkiska järnvägsorganet TCDD nu enligt AFP.

Därmed ska det snart gå att ta snabbtåg från huvudstaden Ankara ända in i Istanbul, i stället för till nuvarande slutstationen Pendik sydöster om tiomiljonersstaden.

Museum och restaurang

För Sirkeci är läget mer osäkert. Där är numera en underjordisk pendeltågsstation i drift, men ytspåren är stängda och den klassiska byggnaden varifrån Orientexpressen tidigare utgick hyser tills vidare bara ett museum och restaurangen Orient Express.

Flera av de internationella linjer, till exempelvis Grekland, som tidigare gick till och från Sirkeci är nu lagda i malpåse. Andra utgår från Halkali, en relativt ödslig liten station väster om centrala Istanbul.