Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Världen kan andas ut - men bara tillfälligt

Personlig framgång för Merkel men räkna med att berg- och dalbanan fortsätter

Angela Merkler.

Ett personligt styrkebesked för förbundskansler Angela Merkel.

Ett handfast bevis på att Tyskland tänker försvara euron.

Men eurons räddningsfond är fortfarande för liten. Räkna därför med att skuldkrisens berg- och dalbana fortsätter.

Många hade fruktat att Merkel skulle få problem med att driva igenom Tysklands bidrag till utökningen av räddningsfonden. Istället ställde sig en kraftig majoritet bakom beslutet, 523 ledamöter för mot bara 85 emot.

En kraftfull markering av att Tyskland tänker försvara EU:s gemensamma valuta till nästan vilket pris som helst. Även om de tyska skattebetalarna måste vara med och dela på en stor del av notan.

Också en stor personlig framgång för Merkel och ett bevis på att det finns ett stort förtroende åtminstone i det tyska parlamentet för Merkels sätt att hantera skuldkrisen i Europa.

Börsras

Eller så var det så enkelt att ledamöterna inte vågade rösta annat än ja av rädsla för att utlösa ett nytt börsras och putta Europa ytterligare ett steg mot en ny recession.

Marknaderna drog en lättnadens suck även om de relativt blyga börsuppgångarna direkt efter omröstningen visar att alla räknat med att det skulle bli ett ja.

Inte mycket talar för att lugnet och den optimism som beslutet trots allt ingjuter varar mer än någon dag.

Alla experter är eniga om att räddningsfonden är alldeles för klen även med det nya tillskottet. Det behövs minst fem gånger så mycket pengar ifall krisen sprider sig till fler länder.

440 miljarder euro räcker för att rädda en ekonomi av Greklands storlek. Men om exempelvis Italien får problem att betala sin skulder – vilket ligger i farans riktning – så räcker fonden inte till. När detta går upp för marknaden om några dagar finns risken för ny turbulens på finansmarknaderna.

Brakkonkurs

Just nu är allas blickar riktade mot Grekland och beslutet ifall den grekiska staten ska få nästa utbetalning av omvärldens stödlån. Utan de pengarna sinar den grekiska statskassan helt inom några veckor och det blir en brakkonkurs.

Förhandlingar om i vilken grad Grekland uppfyller de krav som EU och IMF ställt för att betala ut nya lån pågår i Aten. Ett ja till utbetalning ger fortsatt lugn. Ett nej utlöser ny panik.

Ändå är de flesta ense om att Grekland inte har några möjligheter ens på sikt att betala sina skulder. En skuldnedskrivning måste till, troligen med minst 50 procent av skulderna. Men helst ska det ske under ordnade former för att undvika alltför stor oro på marknaden.

Förvärras

Dagens osäkerhet gör att krisen förvärras. Eftersom många tror att Europas ekonomier ska gå ännu sämre så är det få som vågar investera och nyanställa. Vanliga konsumenter skjuter på sina inköp.

Den nedåtgående spiralen förstärks av den pessimistiska sinnesstämningen.

För politikerna är det en svår balansgång. Man måste erkänna hur illa det är utan att snacka sig till en ny recession.

Ett avgörande problem ha varit deras oförmåga att fatta snabba och tydliga beslut om hur skuldkrisen ska lösas. Käbblet mellan länderna som misskött sina ekonomier och de som ska vara med och betala notan har blåst under finansoron.

Merkels framgång är bara ett litet steg på vägen mot en slutgiltig lösning.