Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Lurades av spåkvinna på 470 000

Publicerad 2011-04-22

Ursula, 74: Jag var i knipa och det utnyttjade hon

Ursula Engstrand, 74, tog kontakt med spåkvinnan för att få hjälp med sitt äktenskap. Det slutade med att hon blåstes på nästan en halv miljon innan hon fick nog och polisanmälde.

Spåkvinnan blåste kärlekskranka och desperata människor på miljoner.

Ursula Engstrand, 74, lurades på 470 000 kronor när hon försökte rädda sitt äktenskap.

– Jag blev hjärntvättad, säger hon.

Med löften om heta romanser och kärleksfyllda äktenskap lirkade, lurade och hotade den 48-åriga spådamen till sig drygt ­fyra miljoner kronor från tre av sina kunder. Bland annat fick hon hundratusentals kronor för en sprejflaska som påstods innehålla ­heligt vatten från Frankrike.

I veckan dömdes hon av Solna tingsrätt till två år och sex månaders fängelse för flera fall av grovt bedrägeri.

Hjälp med relationer

Ursula Engstrand, 74, från Gävle är en av de drabbade. Hon kom i kontakt med spåkvinnan 2005 efter att ha sökt hjälp med att ­förbättra sitt äktenskap.

– Det stod en annons i Gefle dagblad att hon ­kunde hjälpa till med ­dåliga ­relationer. Hon var tillmötesgående och jag var i knipa och det utnyttjade hon.

Till en början tog 48-åringen endast betalt för spådomarna. Men snart började hon begära mer pengar. Spåkvinnan uppgav att hon behövde köpa rökelse och därför behövde pengar. Till sina andra offer sa hon att hon behövde åka till Indien för att bygga på sina krafter eller för att undvika att någon olycka drabbade närstående till dem.

Kunderna var helt i hennes våld och enorma summor betalades ut. När deras pengar tog slut uppmanade hon dem att ta lån.

Skulle gå i borgen

Ursula lånade ut totalt 194 000 kronor och lurades sedan att gå i god för ett ­kreditköp för en BMW 745.

– Till slut var hon så djärv att hon ville att jag och min man skulle spela hennes föräldrar och gå i borgen ­eftersom hon inte fick ta lån när hon saknade inkomst, säger hon.

Misstankarna växte och hon bestämde sig för att polisanmäla. Men 48-åringen höll sig undan i flera år och det är först nu hon har kunnat gripas och lagföras.

I dag känner Ursula sig dum som inte genomskådade bluffen.

– Ens namn har blivit utskrattat. Jag fick känna av det senast i dag när det var en bekant som tog avstånd.