Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Han ratas av S-kvinnorna

Uppdaterad 2011-03-13 | Publicerad 2011-03-10

”Juholt avsatte Sahlin – han accepteras aldrig”

sent möte Sen i går kväll satt Berit Andnor instängd med resten av valberedningen i ett mötesrum i flera timmar och diskuterade kandidater till partiledarposten i Social- demokraterna. När Aftonbladet träffade ett par av medlemmarna i valberedningen på väg ut vägrade de att ge några kommentarer.

Håkan Juholt vill bli partiledare.

Men motståndarna gör allt för att stoppa honom.

– Han avsatte Socialdemokraternas första kvinnliga ordförande så det kommer S-kvinnor aldrig att acceptera, säger en högt uppsatt socialdemokrat.

Fick frågan Håkan Juholt ska i går ha fått frågan från valberedningen om han är en kandidat till partiledarposten – och svarat ja.

Ännu är det oklart vem som tar över som S-ledare efter Mona Sahlin. Partiet är splittrat, läget i förhandlingarna är låst och tiden för valberedningens ordförande Berit Andnor rinner ut.

Flera distrikt som hoppats att Leif Pagrotsky skulle kandidera gick i går, efter hans nej, över till Håkan Juholt.

Det ställer till med problem för Andnor som ägnat mycket kraft åt att försöka hitta tillräckligt starkt stöd för någon av de två andra slutkandidaterna: Thomas Östros och Mikael Damberg.

Starkt vänstestöd

Juholt kom i går hem från en resa med försvarsutskottet till Afghanistan. Strax före klockan sju på kvällen fick han ett samtal från valberedningen som undrade om han var en kandidat. Juholt uppges ha svarat ja. Om Thomas Östros och Mikael Damberg samtidigt fick samma fråga är oklart.

Håkan Juholt har sitt starkaste stöd i ett antal vänsterinriktade S-distrikt. Men motståndet är samtidigt starkt. Enligt uppgift vägrar partiets kvinnoförbund att godta honom. Skälet ska vara att Juholt var med och petade Mona Sahlin.

– Han avsatte Socialdemokraternas första kvinnliga ordförande så det kommer S-kvinnor aldrig att acceptera, säger en högt uppsatt socialdemokrat.

Aftonbladet kunde i går avslöja att Göran Persson stödjer Thomas Östros – och att den förre partiledaren ringt runt och fått distrikt i norra Sverige att byta sida. När Thomas Östros mötte pressen i riksdagen i går eftermiddag var han märkbart glad och upprymd:

– Om det stämmer som står i Aftonbladet så blir jag naturligtvis hedrad av att en sådan person med så mycket erfarenhet skulle ha den uppfattningen om mig.

Östros försäkrade också att det var god stämning mellan kandidaterna. Mikael Damberg, däremot, var fåordig:

– Jag tror att valberedningen gör ett bra jobb. Utöver det har jag inga kommentarer.

Pressat läge

På partiets kansli i riksdagen var stämningen spänd. Olika rykten cirkulerade om vem som hade starkast stöd och det ska ha varit högljudda tongångar mellan vissa medarbetare.

Situationen är nu så pressad att valberedningen kan tvingas att gå ut med ett namn som inte har fullt stöd från partiets distrikt.

Berit Andnor satt instängd med resten av valberedningen i ett mötesrum i flera timmar, fram till halv tiotiden på kvällen. När Aftonbladet träffade ett par av medlemmarna i valberedningen på väg ut vägrade de att ge några kommentarer.

Klockan elva i dag kommer Berit Andnor att träffa distriktens ordförande för att göra ännu ett försök att enas om ett namn.